Snowden ennusti kohtalonsa – haastattelun toinen osa julki

Snowden ennusti USA:n mustamaalaavan hänet vakoojaksi. Taktiikka toimii, sillä yleinen mielipide on kääntymässä vuotajaa vastaan.

| Päivitetty

Brittilehti The Guardian on julkaissut NSA-vuotaja Edward Snowdenin haastattelun kakkososan.

Hongkongissa 6. kesäkuuta nauhoitetussa videossa Snowden kertoo, minkä uskoi itseään odottavan tekemänsä NSA-vuodon jälkeen. Hän uskoi, että Yhdysvallat aloittaisi hänen sekä vuodon julkaisseen The Guardianin demonisoimisen.

Haastattelussa Snowden kertoo olevansa isänmaanystävä, joka pitää USA:ta lähtökohtaisesti hyvänä maana. Nyt kolmekymppinen mies kertoo liittyneensä armeijaan Irakin sodan alettua uskottuaan maansa ajamaan asiaan eli hyvän levittämiseen ja sorrettujen ihmisten vapauttamiseen.

Snowden arvelee videossa, että USA yrittäisi tehdä hänestä vakoojan. Arvaus osui kohdalleen erittäin hyvin.

– Uskon, että he väittävät minun tehneen vakavia rikoksia ja rikkoneen vakoilulainsäädäntöä. He tulevat sanomaan minun auttaneen vihollisiamme tekemällä heidät tietoisiksi näiden järjestelmien olemassaolosta. Mutta tätä väitettä voidaan käyttää ketä tahansa vastaan, joka kertoo jättimäisistä seurantajärjestelmistä, Snowden arvelee haastattelussa.

– Yhdysvallat on hyvä maa. Sen kansa ja arvot ovat hyviä. Mutta maan valtarakenteet ajavat omia etujaan kasvattaakseen omaa valtaansa kansalaisten kustannuksella, Snowden sanoo.

Haastattelussa Snowden perustelee toimintansa motiiveja tarkemmin kuin aiemmin.

– En halua elää maailmassa, jossa nauhoitetaan kaikki mitä sanon ja teen, jokainen keskustelu ja luovuuden tai rakkauden osoitus. En halua tukea sitä, en halua edistää sitä enkä halua elää sen alaisuudessa.

Huffington Postin ja YoGovin kyselyn mukaan USA:n kansalaismielipide on selkeästi kääntymässä Snowdenia vastaan. The Guardian kertoo, että 38 prosenttia amerikkalaisista uskoo hänen toimineen väärin, kun enää 33 prosenttia pitää vuotoa oikeutettuna. Kuukausi sitten luvut olivat 35 ja 38 prosenttia, eli enemmistö piti Snowdenin toimintaa oikeana.

Haastatteluvideo on katsottavissa The Guardianin sivuilta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?