18-vuotias Siggi vakoili Wikileaksia FBI:lle - Digitoday - Ilta-Sanomat

Islantilaispojan ansaintakeino: Vakoili Wikileaksia FBI:lle

Wikileaksin vapaaehtoinen työntekijä, nuori islantilainen koulupoika tarjoutui vakoilemaan vuotosivusto Wikileaksia FBI:lle. Siggi ryhtyi puuhaan seikkailunhalusta, kertoo yhdysvaltalainen Wired-lehti.

28.6.2013 15:09 | Päivitetty 28.6.2013 15:10

Vuoden 2011 elokuussa 18-vuotias pyöreäposkinen poika lähettää sähköpostia Yhdysvaltojen Reykjavikin lähetystöön. Salaperäinen viesti kuuluu ”Asiani koskee USA:n käynnissä olevaa rikostutkintaa”, Wired-lehti kertoo

Kun poika eli 18-vuotias Sigurdur  ”Siggi” Thordarson kutsutaan lähetystöön, hän kertoo tietävänsä, että FBI tutkii parhaillaan Islannissa Lulzsecin hakkeriliigan ja Wikileaks-sivuston yhteishyökkäystä Islannin hallituksen järjestelmiin. Siggi on asiasta perillä, sillä hän on itse työskennellyt jo yli vuoden Wikileaksin vapaaehtoisena. Häntä kuunnellaan, ja pian FBI ottaa poikaan yhteyttä.

5 000 taalaa kolmen kuukauden työstä

Seuraavat kolme kuukautta Siggi tallentaa Wikileaksin chattipalstan keskusteluja, videoita ja muuta tietoa FBI:lle. Hänellä on siihen hyvät mahdollisuudet, sillä Siggi vastaa chattipalstan toiminnasta sekä uusien vapaaehtoisten ja yhteistyökumppanien värväämisestä. Itse asiassa hän itse oli ottanut yhteyttä myös Lulzsecin hakkeriliigaan.

Siggi lentää neljä kertaa FBI:n kuultavaksi, kerran muun muassa Washingtoniin, ja luovuttaa salaiselle poliisille kahdeksan kovalevyllistä tallenteita Wikileaksin toiminnasta. Hän saa palkkioksi kolmen kuukauden urakastaan viisi tuhatta dollaria.

Siggi oli Assangen luottopoika

Sigurdur Thordarsonilla oli hyvä tilaisuus toimia kaksoisrolissaan, sillä Wikileaks-sivuston perustaja Julian Assange oli vuonna 2011 kotiarestissa Britanniassa Ellingham Hallissa, yhdessä lukuisista asunnoistaan. Hän pakoili Ruotsin tuomioistuimen seksuaalirikossyytettä.

Thordarson liittyi Wikileaksiin 17-vuotiaana monen muun islantilaisen vapaaehtoisen kanssa sivuston julkaistua Islannin talouskriisistä kertovia pankkidokumentteja. Assange mieltyi poikaan ja antoi tälle paljon vastuuta.

– Puolustan sinua kaikkia syytteitä vastaan ja pysyn rinnallasi. Vastapalvelukseksi odotan täydellistä uskollisuutta, kirjoittaa Assange chatissa, jonka Siggi vuoti FBI:lle.

Seikkailija, valehtelija vai lainkuuliainen ?Muut Wikileaks-aktiivit eivät olleet yhtä ihastuneita Thordarsoniin.

–  Varoitin heti Juliania, että tässä pojassa on jotakin kummallista, sanoo Islannin parlamentin jäsen Birgitta Jonsdottir Wiredin toimittajalle.   Jonsdottir teki yhteistyötä Wikileaksin kanssa USA:n Irakin sotatoimien julkistamiseksi. Hänen mielestään Siggi oli parantumaton valehtelija.

Thoradsson itse sanoo motiivinsa olleen se, että hänestä hakkerointi Lulzsecin liigan kanssa oli laitonta. Tosin yhteistyön aloittaja oli hän itse. Toiseksi syykseen kaksoisrooliin hän mainitsee seikkailunhalun.

Wired kirjoittaa, että FBI on kiinnostunut myös Wikileaksin yhteistyöstä Edward Snowdenin kanssa, joka äskettäin paljasti Yhdysvaltojen tiedusteluviraston NSA:n vakoilutoimet.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?