Oikea ankallisaarre? Täyslaidallinen Akkareita nettiin

Elokuussa avattavassa Aku Ankka Lataamo -palvelussa on 100 000 sivua luettavaa. Rakentaminen oli päätoimittajan mukaan "suunnaton urakka", ja lehden tilaajiltakin peritään pääsymaksu.

| Päivitetty

Suomen suosituin sarjakuva ja muutenkin erittäin luettu lehti Aku Ankka tekee elokuussa merkittävän lanseerauksen. Digitaalinen Lataamo-palvelu lupaa noin 20 000 sarjakuvaa ja yli 100 000 sivua luettavaa aina vuodesta 1951 lukien.

Päätoimittaja Aki Hyypän mukaan arkistosta tulee täydellinen. Joitain sarjakuvia saattaa uupua avauksesta, mutta ne lisätään mukaan mahdollisimman nopeasti.

– Urakka on ollut suunnaton, mutta opettavainen! Toimitus on joutunut pureutumaan Aku Ankka Lataamon tulevaan materiaaliin ennennäkemättömällä tarkkuudella. Paljastui esimerkiksi, että eräs piirtäjistä on soittanut Todd Rundgrenin Nazz-bändissä bassoa. Samoin toimituksen arkistoista puuttuneiden Akkareiden metsästys on ollut monivivahteinen operaatio, Hyyppä kertoo.

Tavoitteenatasalaatu

Lataamo toimii selaimella ja iPad-sovelluksella kattaen lehden 60-vuotisen historian. Käyttäjä voi selata Akkarin tarinoita hahmojen, aikakausien ja piirtäjien mukaan.

Akkarit voi lukea myös kokonaisina lehtinä ilmestymisvuosi kerrallaan tai uppoutuen eri teemoihin, kuten Aku Ankan lomatarinoihin tai kaukomaaseikkailuihin. Käyttäjät voivat myös arvioida tarinoita ja koota niitä omiksi suosikkilistoikseen sekä jakaa suosikkitarinoitaan muiden Ankkojen ystävien kesken.

Mainostekstin mukaan "Aku Ankka Lataamon hakukone ulottuu kaikkien tarinoiden jokaiseen puhekuplaan sekä taustatietoihin".

Lehdet ovat luettavissa näköispainoksina. Osa tiedostoista on tallennettu Lataamoon suoraan taittotiedostosta pdf:ksi, osa on skannattu.

Varhaisimmat lehdet skannattiin eri menetelmiä käyttäen, eikä tätä litkua tarvitse kaataa takaisin lehmään, Hyyppä vakuuttaa. Hänen mukaansa skannaustyön saaminen raiteilleen oli kyllä sinänsä iso jumppa ja kesti melkein 2,5 kuukautta.

– Tasalaatuisuus oli ehdoton vaade ja sitä olemme saaneet. Kaikki skannatut lehdet ovat toimituksen arkistoista, 50-luvun lehdet saimme vahingoittumattomina takaisin! Itse asiassa niistä jälki on erinomaista ja se onnistui vähemmällä vaivalla kuin 70-luvun tosi kellastuneista lehdistä. Olen hyvin tyytyväinen skannauksiin ja uskoisin lukijoidenkin olevan, Hyyppä aprikoi. Hän on tyytyväinen myös itse lukukokemukseen.

Ankkojen ohella pingviinillä on tärkeä roolinsa Lataamossa. Päätoimittaja Hyypän mukaan palvelu pyörii suomalaisten Linux-palvelinten päällä.

Käyttö ei aina edellytä verkkoyhteyttä, sillä iPadin Lataamo-sovelluksessa voi ladata 20 tarinaa offline-tilassa luettavaksi.Elämme kovia aikoja,ystävä hyvä?

Tällä hetkellä valitut käyttäjät testaavat Lataamoa ja ilmoittavat koodaajille mahdollisista ongelmista. Monet ovat yllättyneet myönteisesti toimivuudesta myös iPadilla, mutta toisten mielestä palvelu on vielä liian hidas.

Lataamo on maksullinen kuukausipalvelu myös Aku Ankka -lehden tilaajille. Asiaa harmittelee ainakin nimimerkki karvisfani97 lehden nettisivuilla:

– Sitä vain ihmettelen, miksi Lataamon täytyy olla maksullinen. Olisi hyvä, että Lataamo olisi Aku Ankka.fi:n rekisteröityneille, asiakasnumeronsa ilmoittaneille, käyttäjille maksuton.

Lehdestä todetaan, että "Lataamo kokoaa yhteen koko Ankka-historian, ja se mahdollisuus haluttiin tarjota edullisempaan hintaan Aku Ankan lukijoille". Lehdellä on lukijoina lapsia ja aikuisia, ja tilauspituudet ovat hyvin erimittaisia.

Tilaajat saavat palvelun käyttöönsä hintaan 4,90 €/kk. Muille tilaajille Lataamon hinta on 9,90 €/kk. Tilausjakso on lanseerausvaiheessa 3–5 kuukautta.

Aku Ankan levikki ei ole aivan sitä, mitä huippuvuonna 2007, mutta toisaalta lehteä lukee TNS Gallupin mukaan yhä lähes puolet 3–16-vuotiaiden ikäryhmästä. Samaan aikaan älypuhelimien ja tablet-laitteiden käyttö on kasvanut räjähdysmäisesti lasten ja nuorten keskuudessa.

– Aku Ankka on Suomen suurin viikkolehti, joka elää ajassa mukana ajattomasti. Ankka-brändin laajennuksia on tullut lukuisia; Aku Ankan taskukirjat, Roope-setä-lehti, Aku Ankka Ekstra esimerkkeinä mainittuna. Kuluttajien lukutapojen muuttuessa on luonnollista, että Aku Ankka -brändi laajenee siten, että tavoittaa uudet ja nykyiset asiakkaat parhaalla mahdollisella tavalla. Lataamo on tähän oiva keino, Aki Hyyppä katsoo.

Aku Ankasta ei haluttu kommentoida, paljonko Lataamon rakentaminen maksoi.

It-viikko ja Aku Ankka ovat molemmat osa Sanoma-konsernia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?