Google X:n hullu projekti kuljettaa wlan-asemia ympäri maailman - Digitoday - Ilta-Sanomat

Google X:n "projekti hullu" lähti lentoon – kirjaimellisesti

Google julkisti lauantaina Uudessa Seelannissa projektin, jonka se itsekin on nimittänyt hulluksi.

17.6.2013 10:04 | Päivitetty 17.6.2013 9:57

Project Loon, Projekti Hullu, oli kehitteillä täyden salaisuuden verhossa kaksi vuotta ennen kuin Google julkisti sen lauantaina Uudessa Seelannissa. Kyseessä on 20 kilometrin korkeudessa leijuvien heliumpallojen muodostama internetverkko.

Testattuaan heliumpalloja ja niiden kantamia internet-yhteysasemia Kaliforniassa, Google X -laboratorio käynnisti julkisen koekäytön Uuden Seelannin etäisellä maaseudulla.

30 heliumpallon rypästä ohjataan nostamalla ja laskemalla niitä ilmavirtauksiin. Ohjaus perustuu sääpalveluiden runsaisiin tietoihin ilmavirtojen liikkeistä ja niiden tietojen perusteella kehitettyyn simulaatiosovellukseen.

Heliumpallojen ennakoidaan kiertävän eteläistä pallonpuoliskoa 40. leveyspiirillä. Projektiin liittyvien maiden asukkaat voivat käyttää heliumpallojen wlan-palveluita maanpäällisten antennien avulla.

Google myöntää, että se kehittää ”kuulentoprojekteja” pyrkiessään tuomaan lisää käyttäjiä palveluihinsa. 20 kilometrin korkeudella lentävät palveluasemat voivat mahdollistaa miljardien ihmisten tuomisen internetin piiriin kohtuulliseen hintaan. Google X:n projekteja ovat myös itsestään ajava auto ja Google Glass -virtuaalilasit.

Google levittää Yhdysvalloissa laajan kaistanleveyden internet-yhteyttä muun muassa Kansas Cityssä ja Austinissa, jonne se on rakentanut laajan, supernopean valokuituverkon ja New Yorkin Manhattanilla Chelseassa, jossa yhteydet on rakennettu wlan-tekniikalla.

Uuden Seelannin heliuminternetistä uutisoivat muun muassa Washington Post ja Wired. Google+:ssa on oma sivusto hullulle projektille.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?