Tietokone ohjaa luksus-Mersua - Digitoday - Ilta-Sanomat

Tietokone ajaa uutta Mersua, mutta pidä kiinni

Mercedes-Benz esitteli robottiautoilun tekniikoita, jotka auttavat niin parkkihallissa kuin moottoritielläkin. Tekniikat ovat osa uutta S-sarjan luksusmallia.

20.5.2013 14:03 | Päivitetty 20.5.2013 14:04

Mercedes-Benzin uusi S-sarja sisältää lukuisia uudistuksia esimerkiksi moottoritekniikkaan ja matkustusmukavuuteen. Erityisen mielenkiintoisia ovat uudet tietokoneavusteisen ajamisen tekniikat. Yhtiö esittelee niitä yksityiskohtaisesti sivuillaan.

Järjestelmien perustana toimii autoon rakennettu sensorien verkko. Mercedes-Benzin mukaan auto on tietoinen koko ympäristöstään stereokameroiden sekä erilaisten tutkien avulla.

Auto ohjaaitseään…

Yksi uusista järjestelmistä on ohjausavustin, johon on yhdistetty automaattinen nopeuden hallinta. Kamerat seuraavat kaistamerkintöjä, ja pitävät auton kaistan keskellä.

Samaan aikaan seurataan edellä ja takana ajavien autojen nopeutta. Vakionopeudensäädin pitää huolen siitä, että matka sujuu liikennevirran mukana. Esimerkiksi matka-ajo sujuu näin helposti, kun automatiikka huolehtii ajamisesta.

Pienemmissä nopeuksissa auton ohjaamiseen voidaan myös käyttää tietoa edellä ja takana olevien autojen sijainnista. Näin automaattiohjaus voi toimia, vaikka kaistamerkinnät eivät ole näkyvissä.

…ja valvookuljettajaa

Mercedes-Benz painottaa, että kuljettajan täytyy automaattiohjauksessakin pitää ainakin yksi käsi ohjauspyörässä. Auto seuraa tätäkin turvallisuuden varmistamiseksi. Jos kuljettaja ottaa kädet pois, auto alkaa hälyttää siitä ja automaattiohjaus kytkeytyy lopulta pois.

Auto seuraa myös kuljettajan vireystilaa. Jos kuljettaja alkaa näyttää liiallisia väsymyksen merkkejä, auto ehdottaa taukoa. Lisäksi navigointijärjestelmä näyttää sopivia lähistöllä olevia taukopaikkoja.

Turvallisuutta lisätään myös automaattisen jarrutuksen tekniikoilla. Tietokonejärjestelmä seuraa auton ympäristöä. Jos eteen tulee auto tai esimerkiksi jalankulkija, auto yrittää estää törmäyksen jarruttamalla.

Auto parkkeeraaitsensä

Automaattinen ohjaus on käytössä myös auton paikoituksessa. Parkkialueella ajettaessa auto voi etsiä vapaita paikkoja kuljettajan apuna. Kun sopiva kohta löytyy, auto voi pysäköidä itse itsensä.

Sama käy myös toisin päin. S-sarjan uusi malli pystyy myös poistumaan parkkiruudusta itsenäisesti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?