Google painosti Ruotsin kielitoimistoa – ”googlauskelvoton” poistettiin uudissanojen listasta - Digitoday - Ilta-Sanomat

Google painosti Ruotsin kielitoimistoa – ”googlauskelvoton” poistettiin uudissanojen listasta

Google halusi vaikuttaa siihen, miten Ruotsin kielitoimisto määritteli sanan. Hakukonejätin lakimiesten kanssa keskusteltuaan kieliviranomaiset päättivät poistaa sanan uudissanojen listalta.

Tuosta välistä sai "oogooglebar" lähteä. ­

26.3.2013 14:31 | Päivitetty 26.3.2013 14:30

Ruotsin kielitoimisto on joutunut vetämään sanan ogooglebar pois uudissanalistastaan, kertoo Ruotsin radio (Sverige radio, SR).

Sana määriteltiin ”asiaksi, jota ei ole mahdollista löytää verkon hakukoneella”.

Googlauskelvoton tai ei-googlattava ovat lähimmät suomennokset.

Määritelmä oli Googlelle liikaa. Se olisi halunnut, että määritelmässä olisi mainittu nimenomaan Googlen hakukone, eikä mikä hakukone tahansa.

Ruotsin kielitoimisto päätyi vetämään lopulta uudissanan pois listaltaan. Kielitoimiston johtaja Ann Cederberg sanoi SR:lle, että asian käsittely Googlen lakimiesten kanssa vei liikaa aikaa ja vaivaa.

– Teimme sen pitkän Googlen lakimiesten kanssa käymämme sähköpostikirjeenvaihdon jälkeen. He yrittivät vaikuttaa siihen, miten sana määritellään. Tässä ei ole kysymys siitä, miten me sanan määrittelemme, vaan siitä, miten kielen käyttäjät tekevät sen. Googlella oli asiasta vahvoja mielipiteitä, Cederberg sanoo.

Kysymykseen Googlen edessä nöyrtymisestä Cederberg vastasi, että sana on jo olemassa ruotsin kielessä ja sitä voi halutessaan kuka vain käyttää. Sitä Google ei voi kieltää.

Ruotsin kielitoimisto julkaisee listaa uudissanoista vuosittain. Tämä on ensimmäinen kerta, kun listasta on vedetty sana pois.

Erisnimien ja brändien muuttuminen osaksi kieltä on osa normaa kielen kehitystä. Muun muassa suomeen vakiintuneet teflon- ja heteka-sanat ovat olleet erisnimiä. Englannin kielessä laitevalmistajaan viittaava xerox-verbi muuttui valokopioinnin synonyymiksi.

Editoitu uudissanalista löytyy tästä. Ogooglebar oli nomofobi'n (pelko, ettei olisi jatkuvasti puhelimellaan verkkoon kytkettynä) ja pekskärmsvantar'nin (kosketusnäyttökäyttöön kelpaavat hansikkaat) välissä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?