Professori varoittaa Google Glassista - Digitoday - Ilta-Sanomat

Kyborgiprofessori: Googlen lasit voivat olla vaaralliset

Tietokonetta päässään vuosikymmeniä kantanut asiantuntija toivoo Googlen muuttavan Glassia ennen myynnin aloittamista. Muuten tuote voi olla hänen mukaansa jopa vaarallinen.

Steve Mann vuosien varrella.

5.3.2013 15:19 | Päivitetty 5.3.2013 15:18

Puettavan elektroniikan pioneeri Steve Mann on innoissaan ja myös varuillaan Google Glassista. Päässä kannettavia tietokoneita 1970-luvulta asti käyttänyt Toronton yliopiston professori kirjoitti kokemuksistaan pitkän artikkelin IEEE Spectrum -lehteen.

Mann on iloinen, että Googlen projektin myötä puettava teknologia alkaa vihdoin saada laajempaa arvostusta maailmalla. Toisaalta hän löytää Glassin prototyypistä puutteita, jotka tulisi korjata ennen laitteiden myyntiin tuloa.

– Googlen ja joidenkin muiden yhtiöiden designpäätökset voivat tehdä laitteiden käyttämisestä vaikeaa monille ihmisille. Vielä pahempaa, huonosti säädetyt tuotteet voivat jopa vahingoittaa joidenkin ihmisten näköä ja viedä alaa taaksepäin vuosia, Mann kirjoittaa.

Steve Mannin ensimmäinen huoli koskee Glassin näyttöpaneelin sijoittelua oikean silmän yläpuolelle oikeaan reunaan. Jos näyttö esittää suoraa videokuvaa, syntyy pieni epäsuhta näytön kuvan ja silmän suoraan edessä näkemän kuvan välillä.

Mann kertoo, että hänen oma laitteensa aiheutti vastaavassa tilanteessa "outoja ja epämukavia" tuloksia, jotka jatkuivat pitkään käytön lopettamisen jälkeen. Aivot ehtivät tottua luonnottomaan näkymään.

Professori on varma, että Google Glassin nykyinen versio aiheuttaisi samat ongelmat – jos näyttöä siis ylipäätään aiotaan käyttää suoran videokuvan esittämiseen. Mann on huolissaan etenkin lapsista, joiden aivot ja silmälihakset eivät ole vielä täysin kehittyneet.

Haitallistasilmäpeliä?

Glassissa ja monissa muissa vastaavissa laitteissa on Mannin mukaan toinenkin ongelma, johon hän törmäsi noin 30 vuotta sitten. Laitteiden näyttöä katsotaan vain yhdellä silmällä, ja linssien avulla näyttö vaikuttaa olevan kauempana kuin onkaan. Näin tehdään, koska silmä ei muuten pysty tarkentamaan niin lähelle.

Mannin mukaan Google ja muut tekevät virheen turvautuessaan kiinteän polttovälin linsseihin saadakseen silmän tarkentamaan näyttöön. Silloin yhden silmän pitää tarkentaa koko ajan tietylle etäisyydelle, kun taas vapaa silmä tarkentaa milloin minnekin katsottavan kohteen mukaan.

– Tämä johtaa vakavaan silmänrasitukseen, mikä voi taaskin olla haitallista etenkin lapsille, ihmiskyborgiksikin kutsuttu Mann arvioi.Myös sosiaalisiavaaroja

Molemmat ongelmat ovat sellaisia, joista Mannilla on paljon kokemusta. Hän on myös keksinyt ratkaisut ongelmiin ja toivoo Googlen ottavan opikseen ajoissa.

Steve Mann on joutunut kokemaan myös puettavien tietokoneiden sosiaaliset vaarat. Kun hän vieraili McDonald'sissa Pariisissa viime kesänä, hän kertoi joutuneensa henkilökunnan hyökkäyksen kohteeksi outojen varusteidensa vuoksi. Pikaruokala on kiistänyt tapauksen.

Googlen Sergei Brin puolestaan katsoo, että nykyiset älypuhelimet tekevät ihmisistä epäsosiaalisia ja, että Glass ratkaisee tämän ongelman.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?