Iron Skylle kaksi palkintoa Jussi-gaalassa - Digitoday - Ilta-Sanomat

Scifikomedia Iron Skyn palkinto-osumatarkkuus on 66,67 %

Kuvituskuva
Julkaistu: 4.2.2013 14:10, Päivitetty 4.2.2013 14:08

Iron Sky voitti kaksi kolmesta palkinnosta, joita se tavoitteli Jussi-gaalassa.

Monikansallinen, mutta suomalaislähtöinen tieteiselokuva Iron Sky palkittiin sunnuntain Jussi-gaalassa parhaasta lavastuksesta. Jusseista päättää elokuva-alan ammattilaisten yhdistys Filmiaura. Lavastepystin vastaanotti Ulrika von Vegesack.Iron Sky nappasi myös ensimmäistä kertaa jaetun Hulda-palkinnon, joka koostuu mitalista, kunniakirjasta ja 3000 eurosta.

Hulda on audiovisuaalisen alan vientipalkinto ja sen myöntää elokuva- ja televisioalan vientiorganisaatio Favex.Iron Skyn voittoa perusteltiin muun muassa ainutlaatuisella idealla, miljoonilla ulkomaisilla katsojilla ja erikoistehosteiden taitavalla käytöllä. Lisäksi "elokuvan rahoitusprosessissa on osoitettu uudenlaista ennakkoluulottomuutta sekä kehitetty kansainvälisesti uudenlaisia yhteisöllisiä rahoitusmalleja".

Kolmas palkinto, yleisö-Jussi, meni sivu suun. Sen voitti Nightmare – painajainen merellä.

Iron Sky on saanut tunnustusta myös ulkomailla. Elokuvalle myönnettiin Australian elokuva-alan AACTA-palkinto parhaista erikoistehosteista.

Fanirahoittajille vaikeamaksaa takaisin

Vähän ennen Hulda-palkinnon jakoa alettiin kysellä, saavatko Iron Skyn fanirahoittajat rahojaan takaisin.

Elokuvan noin 7,5 miljoonan euron budjetista kymmenisen prosenttia tuli faneilta, ja ensimmäinen tilitys takaisin tehtiin äskettäin. Mutta eräskin tonnilla elokuvaa tukenut sai tililleen vain 40 euroa, Suomen Kuvalehti kertoi.

Tuottaja Tero Kaukomaa huomautti, että fanien rahat olivat riskisijoitus, mutta hän lupasi tehdä hartiavoimin töitä, että joukkorahoitukseen osallistuneet saavat lopulta rahansa.