Digitoday

Aaron Swartz – tiedon vapaustaistelija – otti henkensä

Julkaistu: , Päivitetty:

Vapaan informaation puolesta elänyt Aaron Swartz on tehnyt itsemurhan. Teon myötä suurennuslasin alle joutunut MIT aloittaa tutkinnan omasta käytöksestään.


26-vuotias hakkeri ja vapaan informaation vankkumaton kannattaja Aaron Swartz on kuollut. Hänet löydettiin perjantaina hirttäytyneenä asunnostaan Brooklynissä, New Yorkissa.

Swartz muistetaan muun muassa rss-syötteiden varhaisesta kehitystyöstä ja merkittävästä roolistaan verkkopalvelu Redditissä, josta hän oli jo lähtenyt.

Aaron Swartzin varsinainen intohimo oli tiedon vapauttaminen erilaisista siiloista kaikkien nautittavaksi. Tämä koski muun muassa tieteellisiä artikkeleita.

Vuonna 2011 Swartz sai syytteen yli neljän miljoonan tieteellisen artikkelin varastamisesta. Hänen väitettiin käyttäneen Massachusetts Institute of Technologyn tietoverkkoa anastaakseen artikkelit Jstor-verkkoarkistosta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jstor luopui kaikista vaatimuksistaan Swartzia kohtaan, mutta MIT jatkoi asian ajamista. Viikkojen päässä odotti oikeudenkäynti, missä nuorukainen olisi voinut joutua 35 vuodeksi vankilaan ja saada miljoonan dollarin sakot. Hän oli kiistänyt syyllisyytensä.

Aaron Swartzin perhe on arvostellut MIT:tä ja Yhdysvaltain oikeuslaitosta päätöksistä, jotka perheen mukaan vaikuttivat Swartzin itsemurhaan.

MIT:n johtaja L. Rafael Reif on tuoreeltaan käynnistänyt tutkimuksen laitoksen tavasta käsitellä Swartzin väitettyä tietovarkautta. Reif kertoi asiasta lausunnossaan sunnuntaina.

– Haluan tuoda hyvin selvästi esille, että minä ja me kaikki MIT:ssä olemme äärimmäisen surullisia tämän lupaavan ja monia koskettaneen nuoren miehen kuolemasta. On tuskallista ajatella, että MIT:llä olisi ollut mitään roolia niissä tapahtumissa, jotka päättyivät tragediaan, Reif kirjoittaa.

Lukuisat tieteelliset tutkijat, nettivaikuttajat ja tavalliset internetin käyttäjät ovat ottaneet osaa suruun. Myös internetin haktivistiryhmä Anonymous reagoi kuolemaan – murtautumalla MIT:n verkkosivuille julkaistakseen siellä muistokirjoituksensa.

TechCrunchin mukaan Anonymous varoi syyllistämästä ketään itsemurhasta, mutta toivoi kaikkia kantamaan vastuunsa tulevaisuudesta, josta Swartz voisi olla ylpeä.

Kommentit

    Näytä lisää