Digitoday

Viranomainen: Meteliä sähköautoihin, kiitos

Julkaistu:

Keinotekoisilla äänillä ehkäistäisiin lukuisia onnettomuuksia, yhdysvaltalainen viranomainen uskoo.


Yhdysvaltain liikenneministeriön alainen National Highway Traffic Safety Administration esittää minimivaatimuksia hybridi- ja sähköautojen äänille. Nykyisin autot ovat usein niin hiljaisia, että ne aiheuttavat vaaran etenkin näkövammaisille.

– Turvallisuus on tärkein prioriteettimme, ja tämä esitys auttaa pitämään jokaisen maamme tielläliikkujan turvassa, olivat he autoilijoita, pyöräilijöitä tai jalankulkijoita, liikenneministeri Ray LaHood sanoo tiedotteessa.

Sähköautoissa ainoa äänen lähde ovat usein renkaat, jotka eivät hiljaisissa nopeuksissa tuota tarpeeksi ääntä. Ratkaisuna esitetty standardi pakottaisi autovalmistaja varustamaan hybridit ja sähköautot keinotekoisilla äänillä, jotka voivat vaihdella merkistä ja mallista toiseen.

Äänien on oltava kuultavissa normaalin katumelun ja muiden taustaäänien ylitse, kun ajoneuvo kulkee alle 29 kilometriä tunnissa. Sitä nopeammassa vauhdissa ääniä ei tarvita, koska auto tuottaa ne itse ilman apuja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

NHTSA arvioi, että esitys ehkäisisi tuhansia jalankulkijaa ja pyöräilijää koskevaa kolaria vuosittain.

Myös Euroopan unionissa on herätty sähköautojen potentiaalisiin varjopuoliin. Kaavailtu lainsäädäntö tekisi sähköautoista äänekkäämpiä, koska liian hiljaisten kulkuneuvojen pelätään olevan vaaraksi jalankulkijoille. EU:ssakin on mietitty ratkaisuksi keinotekoista äänijärjestelmää.

Kommentit

    Näytä lisää