Sharp esitteli 8k-televisiota ja uutta puolijohdetekniikkaa - Digitoday - Ilta-Sanomat

8K-telkkarit tulevat – mutta miten saisi edes 4k-sisältöä?

Sharp esitteli CES-messuilla 8k-televisiota ja uutta puolijohdetekniikkaa. 4k-sisältöjenkin toimittaminen kuluttajille on silti vielä vaikeaa.

Igzo-tekniikka tulee käyttöön tänä vuonna, myös 4k-televisioissa.­

9.1.2013 10:47 | Päivitetty 9.1.2013 10:45

Ultra hd:ksi nimetty 4k on saamassa seuraajaa, ennen kuin uhd-televisiot ovat ehtineet edes markkinolle asti.

Sharp esitteli CES-messuilla tulossa olevaa 8k-näyttötarkkuutaan. Tekniikan näyttötarkkuus on 7680 x 4320, eli pikselimäärä 16-kertainen verrattuna full hd:n 1920 x 1080:een.

Yhtiö esitteli tekniikkaa televisiolla, jossa oli 85-tuumainen näyttöpaneeli. 8k-televisiota näytettiin ensimmäisen kerran viime vuonna. Laitteet ovat yhä prototyyppitasolla, mutta tulossa.

Samalla yhtiö kertoi uudesta igzo-tekniikastaan (gallium zinc oxygen) Yhtiö ottaa gallium-sinkkipohjaisen puolijohteen käyttöön kaikissa lcd-näytöissään tämän vuoden aikana, ja tekniikkaa voi käyttää myös oled-televisioissa. Sen etuihin kuuluu muun muassa pikselitarkkuuden roima kasvu sekä aiempaa pienempi virrankulutus.

Televisioiden tarkkuuden kasvuun liittyvä muna-kana-ongelma on siirtynyt uuteen vaiheeseen. Vielä joku aika ongelma oli siinä, että ultra hd -sisältöä ei ollut olemessakaan.

Nyt uhd:tä käytetään elokuvateollisuudessa jo paljon, mutta sen välittäminen kuluttajille on vaikeaa. Sille sopivia levyformaatteja ei vielä juuri ole, ja sen toimittaminen latauksena syö siinä määrin verkkokaistaa, että toisto ei ole kovinkaan sulavaa. 

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?