Nvidia julkisti Tegra 4 -arm-prosessorin ja Shield-pelikoneen - Digitoday - Ilta-Sanomat

Nvidia ei tyytynyt sirujulkistukseen: teki oman mobiilipelikonsolin

Yhtiö lähtee kilpailemaan Shield-pelikoneellaan Sonyn ja Nintendon kanssa.

7.1.2013 10:26 | Päivitetty 7.1.2013 10:25

Siruvalmistaja Nvidia on julkistanut arm-yhteensopivan mobiiliprosessorin. Tegra 4 -nimisessä suorittimessa on 72 grafiikkaydintä sekä neljä Cortex-A15-arm-arkkitehtuuriin perustuvaa prosessoriydintä.

Nvidia lupaa näiden kuusinkertaistavan sirun laskutehon edellisen sukupolven Tegra 3:een verrattuna. Laitteella onnistuu muun muassa 4k- eli ultra hd -videotoisto. Sirussa on myös maailmanlaajuinen tuki 4g lte -verkolle.

Vieläkin merkittävämpi uutuus on se, että Nvidia julkisti samalla projektin nimeltä Shield, joka on Tegra 4:ään perustuva mobiilipelikone.

Shieldin ohjain muistuttaa kovasti Xboxin vastaavaa. ­

Itse laite on esiin taitettavan viisituumaisen kosketusnäytön ja järeän peliohjaimen yhdistelmä. Shieldin käyttöjärjestelmä on Android Jelly Bean ja laite pyörittää sekä pc- että Android-pelejä

Android-pelit voi ladata Google Playsta tai Nvidian omasta Tegrazonesta. Pc-pelit pelataan langattomana suoratoistona pc:ltä, eli pelit pyörivät Shieldin sijasta tietokoneessa. Pc:ssä on oltava Nvidian Geforce GTX -näytönohjain.

Laitteelle luvataan 10 tunnin akkukestoa. Liitäntäpuolella siinä on hdmi-, mikro-usb- ja mikro-sd-portit. Lisäksi laitteessa on sisäänrakennetut kaiuttimet sekä ääniulostulo.

Rohkea ja riskialtis siirto

Nvidia haukkaa julkistuksellaan ison palan kakkua. Yhtiö haluaa seistä samaan aikaan sekä Andoid- että pc-leirissä ja haastaa Nintendo 3DS- ja Sony Playstation Vita -mobiilipelikoneet.

Etenkin jälkimmäisen menestys on jäänyt vaatimattomaksi. Nvidia kilpailee nyt markkinoilla, jossa on kovasti kilpailua eikä takeita onnistumisesta.

Lisäksi siirtyminen laitevalmistajaksi on iso askel. Aikaisemmin Nvidia on toimittanut komponentteja laitevalmistajille, mutta nyt se alkaa valmistaa omia Android-laitteita ja samalla kilpailee asiakkaidensa kanssa.

Tämä on omiaan herättämään epäilyksiä siitä, miten Nvidia jakaa sirut asiakkaiden kesken. Usein valmistusprosessien alkuvaiheessa piirien saatavuus on kehnoa, ja niistä kilpaillaan kovasti laitevalmistajien kesken. Jos Nvidia pitää ensimmäiset sirut itse, saattaa se ajaa asiakkaansa kilpailijoiden syliin.

Nvidia ei ole vielä julkistanut Shieldin hintaa tai myyntiin tulon ajankohtaa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?