Kyynelehtivä Jippii-pomo: Odotin tätä päivää 10 vuotta

Entinen toimitusjohtaja Harri Johannesdahl sai aamulla mieluisen joululahjan. Oikeus vapautti hänet syytteistä 10 vuotta kestäneessä Jippii-jutussa.

21.12.2012 15:26 | Päivitetty 21.12.2012 15:32

Entisen teleoperaattori Jippii Groupin toimitusjohtaja Harri Johannesdahl on tyytyväinen tänään annettuun oikeuspäätökseen, joka vapautti hänet ja hallituksen entisen puheenjohtaja Ilpo Kuokkasen rikossyytteistä.

– Olen odottanut tätä päivää vuodesta 2001 puhtaalla omalla tunnolla. Meillä oli parhaat mahdolliset resurssit taloushallinnossa, tilintarkastuksessa ja juridiikassa, Johannesdahl sanoi tänään järjestämässään lehdistötilaisuudessa.

Helsingin hovioikeus vahvisti tänään käräjäoikeuden vuonna 2007 antaman päätöksen, joka hylkäsi kaikki syytteet pitkässä oikeusprosessissa. Oikeusjuttu koski Jippiin pörssitiedottamista vuonna 2001.

Johannesdahl oli aamulla annetusta päätöksestä silminnähden liikuttunut ja vielä stressaantunut pitkästä oikeustaistosta. Tiedotustilaisuudessa hän kaatoi vesilasin ja menetti äänensä lukiessaan lausuntonsa päätteeksi pätkän oikeuspäätöksestä.

Syyttäjät käyttivät ”venäläistä mallia

Johannesdahl ja Kuokkanen ehdittiin polveilevan oikeusprosessin aikana tuomita ehdottomaan vankeuteen vuonna 2009. Johannesdahl istui vankilassa lähes vuoden – nyt voimaan tulleen päätöksen mukaan syyttömänä.

Kyseessä on tiettävästi ensimmäinen kerta Suomessa, kun jo vankilassa olleen ihmisen tuomio kumotaan.

– Syyttömän vankilassa istuminen on ainutlaatuista, ja on harvinaista, että oikeusmoralistinen järjestelmä pystyy vielä tekemään uuden päätöksen, Johannesdahl sanoi.

Ilpo Kuokkasen oikeusavustaja Kari Uoti moitti voimakkaasti oikeusjutun syyttäjiä. Hän tulkitsi hovioikeuden päätöstä siten, että tapausta ei olisi pitänyt käsitellä ollenkaan oikeussaleissa.

– Minun vinkkelistä tämä näyttää siltä, että syyttäjillä on ollut kova tarve löytää rikos. Se on vanha venäläinen malli: syyllinen tiedetään, rikos pitää löytää, 1980-luvun kasinotalouden värikkäistä vaiheista tunnettu Uoti sanoi.

Uoti katsoi, että hovioikeus oli joutunut tulkitsemaan syyttäjien aineiston jonkinlaiseksi ”konspiraatioksi”, johon osallistui iso joukko Jippiin johtajia ja muuta henkilökuntaa. Todisteet salaliitosta olivat kuitenkin heikot.

Uoti myös huomautti, että hovioikeus kritisoi syyttäjiä siitä, että johtopäätöksiä oli vedetty poimimalla sähköposteista yksittäisiä lauseita, jos ne tukivat syytettä.

”Taloudellisesti tämä on ollut täyskatastrofi”

Yhdentoista vuoden oikeusprosessiin jälkeen Johannesdahl haluaa päästä nyt ”töihin”. Hänellä ei ole tällä hetkellä haluja valittaa jutun syyttäjästä, mutta aikoo hakea korvausta valtiolta vankilassa istumastaan ajasta.

Kari Uoti ei ole saanut toimeksiantoa Ilpo Kuokkaselta, mutta hänen mielestään syyttäjän toiminta pitäisi ”arvioida”.

– Menetin elämästäni kymmenen vuotta. Taloudellisesti tämä on ollut ollut täyskatastrofi, sanoi nykyisin yrittäjänä työskentelevä Johannesdahl.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?