Ilmatieteen laitoksen avaruussimulaatio sai laskenta-aikaa nopeasta supertietokoneesta - Digitoday - Ilta-Sanomat

Supertietokone vie avaruussimuloinnin uusiin sfääreihin

Julkaistu: 29.11.2012 15:53, Päivitetty 29.11.2012 16:06

Ilmatieteen laitos sai laskenta-aikaa saksalaisesta supertietokoneesta, joka on yksi maailman nopeimmista.

Ilmatieteen laitoksen laskennallisesti raskain simulaatio koskaan saa ilmaista apua saksalaisesta Hermit-supertietokoneesta.

30 miljoonan tunnin laskenta-ajasta päätti eurooppalainen suurteholaskennan resursseja hallinnoiva infrastruktuuri Prace. Laskenta-ajan rahallinen arvo on noin miljoona euroa.

– Saamallamme laskenta-ajalla siirrymme ikään kuin pikkuautosta maailman tehokkaimpaan autoon, hankejohtaja, akatemiatutkija Minna Palmroth, kuvailee tiedotteessa.

Toden totta, Cray XE6 -tyyppinen Hermit on yksi Euroopan tehokkaimmista supertietokoneista. Koko maailman supertietokonekantaa seuraavalla Top500-listalla kone sijoittui paikalle 27. Stuttgartissa sijaitsevassa Hermitissä on 113 664 laskentaydintä ja se suorittaa yli miljoona miljardia laskutoimitusta sekunnissa.

Ilmatieteen laitoksen Vlasiator-simulaatio mallintaa Maan magneettikehän kolmiulotteisesti ja samanaikaisesti avaruuden hiukkasjakaumat kuusiulotteisesti. Kyseessä on Palmrothin mukaan "suuren skaalan avaruussimulaatio, jossa myös pienen skaalan ilmiöt nähdään ensimmäistä kertaa tarkasti".

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?