Vuoden ilmiö: Facebook-spämmi

Julkaistu:

Mennyt vuosi todisti taas, miten nopeasti verkkorikolliset toipuvat viranomaisten vastatoimista. Kasvussa on kaverispämmi.


Roskapostin osuus kaikesta sähköpostiliikenteestä oli viime vuonna 90 prosenttia, suomalainen tietoturvayritys D-Fence mittasi. Vuotta aikaisemmin lukema oli 95 prosenttia.

Tipahdus on laiha lohtu, sillä viime vuosi todisti pikemminkin rikollisten sinnikkyydestä. Vuoden keskiarvoa alensi keväinen isku merkittävää bottiverkkoa vastaan. Roskaposti kävi alimmillaan toukokuussa 84 prosentissa. Jo kesäkuussa taso oli palannut "normaaliin" 91 prosenttiin.

Roskapostia massoittain levittänyt Rustock-verkko kaatui Microsoftin iskussa maaliskuussa 2011. Lisäksi myöhemmin keväällä kaadettiin toinen bottiverkko Coreflood, mutta sitä ei pidetty merkittävänä roskapostin lähteenä.

D-Fence nostaa kasvavaksi ilmiöksi niin sanotun kaverispammin. Sosiaalisia verkkoja hyödyntävä juoni juksaa käyttäjiä osallistumaan johonkin verkossa olevaan kyselyyn, tutkimukseen tai kilpailuun ja kutsumaan kaverinsakin mukaan.

Huijattu lisää kutsuttavan sähköpostiosoitteen järjestelmään, minkä seurauksena molemmat alkavat saada tarkasti kohdistettua ja siksi hankalasti torjuttavaa markkinointiviestintää.

– Kaverispammi ja sen kasvu on suorassa yhteydessä sosiaalisen median kasvaneen käytön kanssa, D-Fencen johtaja Juha Oravala sanoo tiedotteessa.

Kommentit

    Näytä lisää