Toinen maa löytyi 600 valovuoden päästä

Julkaistu: , Päivitetty:

Avaruuskaukoputki Kepler on löytänyt planeetan, jonka olosuhteet voivat muistuttaa maapallon oloja. 600 valovuoden päässä sijaitsevan planeetan keskilämpötilaksi lasketaan 22 celsiusta.


Nasan avaruuskaukoputki Kepler havaitsi maankaltaisen planeetan itse asiassa kolme päivää sen jälkeen, kun sen toiminta alkoi virallisesti. Planeetan olemassaolo mitataan kirkkauden muutoksista sen omassa auringossa, joten asian varmistamiseksi planeetan ”varjo” pitää nähdä kolmesti ennen kuin se virallisesti tunnustetaan. Meni siis kolme planeetan omaa vuotta ennen kuin planeettahavainto muuttui viralliseksi.

Avaruuden Kultakutri-alueella sijaitsevaa planeettaa kutsutaan nimellä Kepler 22-b. Tärkeätä havainnossa on, että se sijaitsee aurinkoa ympäröivällä elinkelpoisella alueella. Juuri tällaisia planeettoja 95 megapikselin kameralla varustettu Kepler etsii avaruudesta.

Kepler 22-b:n vuosi on 290 päivää. Kooltaan se on 2,4 kertaa maata suurempi. Se on 15 prosenttia lähempänä aurinkoa kuin maapallo, mutta sen aurinko on 25 prosenttia viileämpi. Planeetan keskilämpötilaksi lasketaan 22 astetta. Toistaiseksi ei pystytä sanomaan, koostuuko planeetta kivestä, nesteestä vai kaasusta.

Keplerin tutkimusryhmän mukaan kiinteästi yhteen suuntaan tuijottava avaruusteleskooppi näkee 155 000 tähteä alueella, joka on yksi neljässadasosa taivaankannesta. Niiden ympäriltä se on löytänyt 2 326 planeettaehdokasta, joukossa on 207 maapallon kokoluokkaa olevaa planeettaa. Niistä 10 sijaitsee elinkelpoisella alueella, jossa vesi voi esiintyä nestemäisessä muodossa.

Planeettojen metsästäminen on haastavaa puuhaa, sillä sen olemassaolo pitää päätellä siitä, että auringon valo himmenee planeetan kulkiessa sen ohitse. Himmeneminen on kuitenkin vain yksi 84-miljoonasosa auringon lähettämästä valosta.

Kommentit

    Näytä lisää