Digitoday

Ajokiellon uhka säikäytti kännykkää käyttävät kuskit

Julkaistu:

Kännykän käyttäminen ajaessa ilman handsfreetä väheni pitkästä aikaa. Liikenneturva kiittää ajokiellon uhkaa.


Suomalaiskuskien handsfree-uhma näyttää hellittäneen ensimmäistä kertaa vuosikausiin. Liikenneturvan mukaan viime vuonna matkapuhelin havaittiin liikennevirrassa noin joka kahdeksannen autoilijan kädessä, kun taas tänä vuonna joka yhdennentoista. Se tarkoittaa laskua 12,8 prosentista 8,7 prosenttiin.

Todennäköinen syy on kesällä voimaan astunut ajokiellon uhka. Aikaisemmin vaarana on ollut vain rikesakko.

– Ajokiellon pelote on saanut entistä suuremman osan autoilijoista jättämään kännykän rauhaan, tai asettamaan handsfree-laitteen valmiiksi ennen ajoon ryhtymistä, Liikenneturvan toimitusjohtaja Anna-Liisa Tarvainen arvioi tiedotteessa.

Luuriin ratin takana tarttuminen kiellettiin vuonna 2003, jolloin moni lopetti touhun. Sen jälkeen rikkurien määrä on kuitenkin koko ajan kasvanut.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

On väitetty, että matkapuhelimen käyttäminen ylipäätään ajaessa on vaarallista. Tarvainen katsoo, että kännykän käytöstä kohoava onnettomuusriski koostuu osittain siitä, että kännykän nappuloita sormeilee. Häiriötä voi toki aiheuttaa myös tärkeä puhelu, joka vie keskittymistä liikenteestä.

Kännykän käytöstä aiheutuneet kuolemaan johtaneet onnettomuudet eivät kuitenkaan ole lisääntyneet. Kuljettajat kykenevät Liikenneturvan mukaan usein arvioimaan, milloin on hyvä puhua ja milloin hyvä keskittyä pelkästään ajamiseen.

Mitään intohimoja kännykän kieltämiseksi kokonaan ajon aikana ei Liikenneturvassa ole. Tarvainen korostaa matkapuhelimen hyödyllisyyttä esimerkiksi onnettomuuksista ilmoitettaessa.

Hän uskoo myös kiirehtimisen vähentyneen verrattuna aikaan ennen kännyköitä. Nykyään kokoukseen ajava voi kaahaamisen sijaan soittaa ja ilmoittaa olevansa vartin myöhässä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sen sijaan tutkimusten mukaan yksi asia korostuu siinä, mitä ajaessa ei pitäisi tehdä. Tekstiviestien lukeminen ja kirjoittaminen kannattaa suosiolla unohtaa.

Kommentit

    Näytä lisää