Digitoday

Piraattilaista tuohtunut Google tekee lähtöä kauppakamarista

Julkaistu: , Päivitetty:

Google on turhautunut Yhdysvaltain kauppakamarin nettipiratismia vastustavan lakiehdotuksen vahvaan lobbaukseen. Yahoo! erosi kauppakamarista samasta syystä viime kuussa.


Hakukoneyhtiö Google on turhautunut The United States Chamber of Commerce -järjestön eli kauppakaarin toimintaan, joka ”toisi uusia rasitteita”  yritykselle, kertoo politiikkaan keskittyvä Politico omiin lähteisiinsä viitaten.

Kauppakamari on lobannut lakiehdosta, josta käytetään senaatissa nimitystä PROTECT IP Act (Preventing Real Online Threats to Economic Creativity and Theft of Intellectual Property Act of 2011). Lakiehdotus tunnetaan virallisesti nimellä Senate Bill S.968.

Lakiehdotus tekee hakukoneyhtiöistä, domain-nimipalvelinyrityksistä ja muista nettitoimijoista sisältöpoliiseja. Kongressin edustajain huoneessa samansisältöinen lakiehdotus Stop Online Piracy Act esiteltiin lokakuussa.

Lakiehdotus on suunnattu etupäässä Yhdysvaltain ulkopuolella olevilla palvelimilla toimivia sisältö- tai sisällönjakopalveluita vastaan. Laki antaisi viranomaiselle oikeuden hakea tuomioistuimelta päätöstä tekijänoikeuksia rikkovan palvelun yhteyksien katkaisemiseksi nimipalveluista. Palvelut jäisivät siten vielä saataville numeerisen ip-osoitteen avulla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hakupalveluilta kiellettäisiin mainittujen palvelujen näyttäminen hakutuloksissa tai niihin linkittäminen. Luottolaitokset ja muut rahanvälittäjät määrättäisiin välityskieltoon. Myös kyseisten palvelujen mainostaminen kiellettäisiin.

Lakiehdotus antaisi lisäksi sisältöteollisuudelle oikeuden käyttää Wikileaksia vastaan tehokkaaksi osoittautunutta rahanvälityssaartoa. Hollywoodin elokuva- ja musiikkiyhtiöt saisivat luvan hakea tuomioistuimilta estetuomiota, joka kieltää varojen välityksen ja mainostamisen palveluilta.

Demokraattipuolueen senaattori Patrick Leahyn tekemällä lakialoitteella on laaja kannatus sekä teollisuus- että työntekijäjärjestöjen taholta. Sen puolesta on harjoitettu erittäin vahvaa lobbausta.

Yhdysvaltain kauppakamari on muun muassa lennättänyt sisältöteollisuuden edustajia lobbaamaan Washingtoniin. Se on myös perustanut nettisivuston FightOnlineTheft.com ja julkaissut useita lakiehdotusta tukevia  blogikirjoituksia.

Hollywoodin lisäksi muun muassa lääkeyhtiö Eli Lilly on lobannut aktiivisesti lakiesityksen puolesta. Lääketeollisuus haluaa sulkea piraattilääkkeiden kauppaajat markkinoilta.

Yksi Yhdysvaltain suurimmista kauppajärjestöistä, The Consumer Electronics Association (CEA) harkitsee eroa kauppakamarista. Muutamat CEA:n ja Google johtajat ovat julkisesti sanoneet, että lakiehdotus uhkaa innovaatiota ja rohkaisee sananvapauden sensuuria netissä. Ehdotuksen kannattajat ovat senaatin kuulemisissa julkisesti syyttäneet Google verkkopiratismin mahdollistajaksi.

Lakiesityksen vastustajien mukaan esityksen hyväksyminen johtaisi mustien listojen luomiseen ja laajaan sensuuriin. Vastustajien joukkoihin lukeutuvat muun muassa sellaiset organisaatiot kuin Electronic Frontier Foundation, Yahoo!, eBay, American Express, Google,  Reporters Without Borders ja Human Rights Watch.

Kommentit

  Näytä lisää

  Tuoreimmat
  1. Juuri nyt
  2. Asentaja-Ismo hiljensi IS:n torstaisessa vaalitentissä puoluejohtajat – IS tapasi 60-vuotiaan asentajan Tampereella ”Jos joudun työttömäksi, kuka minut työllistää?
   Kotimaa
  3. Lehtiväite: Suomi salakuunteli Trumpin ja Putinin keskustelua Helsingin huippukokouksessa
   Ulkomaat
  4. Lohta vain kerran viikossa, rinnat muokataan suuriksi palloiksi – julkkiskaunottaret kertovat nyt rehellisesti, miten kiistelty fitness-buumi levisi Suomeen
   Viihde
  5. Ensitestissä Kia Proceed Shooting Brake – haastaa rohkealla otteellaan reilusti kalliimman ”esikuvansa”
   Autot
  6. Suomessa taotaan Kiinan valtion määräyksellä olympiaurheilijoita lähes rajattomalla budjetilla – ”Suomi ei änkytä ihmisoikeuksista”
   Urheilulehden parhaat
  7. Facebook oli ensin ”kuin paratiisi”, mutta neljä vuotta sitten Joonas Konstig sulki sometilinsä: ”Kuin jonkinlainen loitsu”
   Digitoday
  8. Selvitysmies kertoo lakkautetun Kirill Babitzin säätiön taustoista – Keräsi varoja lipun­myynti­tuloista, vuoden 2010 jälkeen tapahtui ratkaiseva käänne
   Musiikki
  9. Ylikonstaapeli Nina Pelkonen ymmärtää seksuaalirikoksista nousseen huolen, mutta varoittaa ylilyönneistä – ”Ei omankäden oikeutta”
   Kotimaa
  10. Tunti sitten
  11. KSML: Ilmavoimien uusi komentaja myöntää, että Lemmenjoelta tuli lommo imagoon
   Kotimaa
  12. Yön uutiset: Lue mitä tapahtui kun nukuit
   Yön uutiset
  13. Näytä lisää