Nokia N9:n ensihipaisu miellyttää ja mietityttää

Julkaistu: , Päivitetty:

Nokia N9 esittelee uuden käyttöliittymän ja uutta muotoilua, mutta kenelle se on tarkoitettu?


Nokia esitteli ensimmäistä ja viimeistä Meego-käyttöjärjestelmää käyttävää puhelintaan yhdessä Elisan kanssa tiistaina Helsingin Lasipalatsissa. 

Tilaisuudessa pantiin paljon painoa Nokia N9-laitteen muotoilulle. Nokia N9:stä on pyritty tekemään mahdollisimman saumaton: laitetta ympäröi polykarbonaattikuori ja etuosan näyttö. Tämän lisäksi puhelimessa on vain kolme näppäintä ja kamera.

Polykarbonaattikuori on läpivärjätty, eli pinnan kuluminen ei paljasta alta valkoista muovia.

– Tämän voi laittaa vielä vuodenkin päästä pöydälle, eikä laite näytä kuluneelta, sanoo Mika Nenonen laitteen design-ryhmästä Nokiasta.

Laite on kieltämättä tyylikkään yksinkertainen, siron litteä ja ehkä kestäväkin. Kuori voi kuitenkin olla Nokia N9:n pitkäikäisin osa.

Nokia ei ole jatkamassa Meegon kehittämistä, ja yhtiö on käynyt yt-neuvotteluja Meego-kehittäjien kanssa. Mitä takeita on siitä, että laitteeseen vielä vuoden päästä uusimpia ja kiinnostavimpia sovelluksia?

Nokiasta vakuutetaan, että ohjelmistoa ja sovelluksia aiotaan päivittää vielä jatkossa. Sovelluskehitys onnistuu Nokian ostamalla Qt-kehitysalustalla, jolla voi kehittää sovelluksia myös Nokian Symbian 3 -puhelimiin. Niinpä sovelluskehittäjät voivat muuntaa Symbian 3 -puhelimille tehdyt sovellukset melko helposti myös Nokia N9:lle.

Valitettavasti Nokia on ajamassa alas myös Symbian-käyttöjärjestelmää, joten senkään sovelluskehitys ei vaikuta kovin lupaavalta. Esimerkiksi Ohjelmistoyrittäjien kyselyn mukaan suomalaiset ohjelmistoyhtiöt ovat paljon kiinnostuneempia kehittämään sovelluksia Microsoftin Windows Phone -, Applen iOS- ja Googlen Android-käyttöjärjestemille, kuin Nokian Symbianille tai Meegolle.

Pyyhkäisy riittää
moneen käyttöönMeego-käyttöliittymä on mielenkiintoinen tuttavuus ja toteuttaa saumattomuuden ideaa.

Näytön alla ei ole valikko- tai paluu-näppäimiä, vaan paluu tehdään näyttöä sormella pyyhkäisemällä. Esimerkiksi valikko paljastuu liukuvasti alta, kun pyyhkäisee käynnissä olevan ohjelman edestä.

Puhelimessa on kolme erilaista näkymää. Yksi näyttää kaikki sovellukset, toinen käynnissä olevat sovellukset ja kolmas kokoaa kaikki tekstiviestit, sähköpostit ja esimerkiksi Facebook- ja Twitter-viestit.

Pyyhkäisy toimii hyvin, vaikka vaatii hieman totuttelua. Ohjelmat käynnistyvät nopeasti näpäyttämällä. Pyyhkäisemällä näyttöä sen saa syrjään, ja alta paljastuu aiempi valikko. 

Ohjelmat eivät kuitenkaan sammu, vaan ne jäävät alle toimimaan. Ohjelmat saa suljettua toisessa näkymässä, jossa näkyvät kaikki päällä oleva sovellukset.

Nokian edustajan mukaan käynnissä olevien ohjelmien näkymään kasvavassa listassa voi olla yhtä aikaa toiminnassa 90 sovellusta. Hurja määrä, varsinkin kun Nokia vakuuttaa, että verkkoyhteyttä käyttävät sovellukset myös päivittyvät jatkuvasti.

Käytännössä tehoja säästetään siten, että ruudun yläosan ohjelmat päivittyvät useammin, ja alhaalle putoavat sovellukset harvemmin. Nokia N9 vaikuttaa nopealta, ainakin muutaman ohjelman ollessa käynnissä.

Ainakin ensikäytössä pyyhkäisy vaatii hieman tottumista. Pieniä sekaannuksia sattuu, kun näytön reunalla on jokin pyyhkäisemällä käytettävä toiminto. Reunalta pyyhkäistäessä saattaa koko sovellus siirtyä syrjään näytöltä.

Nettiselain on erittäin toimiva ja nopea, Symbian-puhelimien selaimien hidastelusta ja kömpelyydestä ei pikatestin perusteella ollut jälkeäkään.

Kirjanmerkkien tallettaminen on Nokia N9:ssä järjestetty poikkeuksellisella tavalla. Sen sijaan että kirjanmerkit olisivat tallessa nettiselaimessa, ne tallettuvat ikoneiksi puhelimen sovellusnäkymään muiden sovellusten keskelle. Mitään kansioita niistä ei voi tehdä, vaan kaikki kirjanmerkit ja sovellukset tallettuvat yhteen näkymään, missä niitä voi toki järjestellä vapaasti.

Nokia on käyttäjätutkimuksissaan havainnut, että ihmiset käyttävät yleensä puhelimestaan noin yhdeksää sovellusta, jotka voi järjestää näkymän yläosaan. Ehkä tämän alle voi järjestää kirjanmerkit.

Ratkaisu saattaa käytännössä olla yksinkertaisen toimiva, vaikka kaiken kokoaminen yhteen pitkään selattavaan näkymään tuntuu aluksi sekavalta. Ainakin se on selvä ero Symbianin valikoihin, joita niitäkin on moitittu sekaviksi.

Meego on silti pikakokeilun perusteella melko helppokäyttöinen. Näkyvien näppäimien puuttuminen on kieltämättä haaste, mutta useat toiminnot tuntuvat itsestään selviltä.

Viihdelaitteiden
raskasta sarjaa


Nokia N9 -älypuhelimesta on kaksi erihintaista versiota: 16 Gt -muistilla varustettu malli maksaa 599 euroa ja 64 Gt -malli 699 euroa. 

Aika hinnakkaasta laitteesta on siis kysymys, ja kauhean moni yksityiskäyttäjä tuskin on valmis maksamaan älypuhelimestaan tuota hintaa, ja halvempia malleja on markkinoilla yllin kyllin.

Yrityskäyttöön puhelinta ei ilmeisesti ole varsinaisesti tarkoitettu varsinkin, kun tulossa ovat Windows Phone -puhelimet. Puhelin kuitenkin tukee Mail for Exchange -sähköpostiohjelmaa, ja sillä voi käyttää Excel-, pdf-, Powerpoint-, Word- ja OpenDocument -tiedostoja.

Puhelimeen julkistetut lisälaitteet houkuttelevat viihdekäyttöön. Nokia N9 -puhelimeen saa langattomasti kytkettyä Nokian kaiuttimet. Lisälaitteen avulla ne voi liittää langattomasti myös kotistereoihin.

Kommentit

    Näytä lisää