Google kisaa Isoveli-palkinnosta

Julkaistu:

Google joutui odotetusti ehdolle Effi ry:n Isoveli-palkinnon saajaksi. Palkintoa "tavoittelevat" myös Nokia Siemens ja TTVK.


Kansalaisten sähköisiä oikeuksia ajava Effi ry julkisti finalistit vuoden 2011 Isoveli-palkinnon saajiksi. Internet-jätti Google pääsi ehdolle yrityssarjassa väistettyään kyseenalaisen tunnustuksen viime vuonna.

– Jos yrityksen tavoitteena on kaiken maailman informaation  tallentaminen ja järjestäminen, sellaiset sivuseikat kuin henkilörekisterejä koskeva lainsäädäntö on aina välistä pakko unohtaa, Effi piikittelee.

Effi ei myöskään välttämättä usko Googlen selitystä, että Street View -kuvausautojen kaappaamat sähköpostit, salasanat ja muut tiedot tallentuivat puhtaasti erehdyksen seurauksena.
 
– Google on osoittanut toiminnallaan poikkeuksellista innovatiivisuutta muun muassa tallentamalla "vahingossa" rekistereihinsä langatonta verkkoliikennettä.

Yrityssarjassa on ehdolla myös Nokia Siemens Networks tekemisistään Iranissa ja Bahrainissa. Yhtiö on tosin myynyt kyseisen valvontalaitebisneksen pois vuosia sitten. Kolmas ehdokas on Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry, joka on onnistunut antamaan "itsestään viranomaisinstanssia muistuttavan kuvan".

Poliitikot
kilpasilla


Isoveli-palkinnot jaetaan myös julkisyhteisö- ja yksilösarjassa. Ensiksi mainittu käsittää sisäministeriön, VTT:n ja syyttäjänlaitoksen edustajanaan valtionsyyttäjä Mika Illman.

Yksilösarjassa ovat ehdolla ministeri Stefan Wallin, kansanedustaja Tuija Brax ja kansanedustaja Raija Vahasalo. Syyttäjä Illman oli lähellä yksilösarjan voittoa vuonna 2008.

Kukaan ei ole
noutanut


Palkinnot jaetaan ylihuomenna sunnuntaina Effin tilaisuudessa Finlandia-talossa. Effi ei muista, että kukaan olisi koskaan tullut paikanpäälle noutamaan "tunnustustaan".

Tänä vuonna sentään Nokia Siemens soitti ja pahoitteli, ettei pääse tilaisuuteen tiukan aikataulun vuoksi.

Isoveli-palkintojen lisäksi tilaisuudessa jaetaan kolme myönteistä Winston Smith -palkintoa "isoveliyhteiskunnan nousua ansiokkaasti vastustaneille henkilöille".

Kommentit

    Näytä lisää