Suomalainen sai unelmatyön Applelta

Julkaistu: , Päivitetty:

Suomalainen Mikael Silvanto on palkattu Applen pieneen muotoilijatiimiin, joka vastaa yhtiön kaikkien laitteiden suunnittelusta.


– Minun on tällä hetkellä todella vaikea kuvitella, että menisin Applen jälkeen enää muualle töihin. Nyt saan tehdä juuri sitä mistä on aina unelmoinut, sanoo Applen pieneen suunnittelutiimiin nimitetty Mikael Silvanto.

Silvanto aloittaa uudessa työssään Applen pääkonttorissa Cupertinossa Kaliforniassa lokakuun alussa.

–  Vaikka resurssit ja puitteet ovat huikeat, niin ihmiset kuitenkin tekevät sen yrityksen. Nyt pääsen oppimaan uutta niin kokeneiden ja lahjakkaiden ihmisten kanssa, että on todella vaikea kuvitella, että mikään muu työpaikka houkuttaisi.

Applen suunnitteluryhmässä on 15 työntekijää. Tiimi on vastuussa Applen kaikkien laitteiden suunnittelusta. Ryhmä on suoraan Applen suunnittelusta vastaavalla johtajan Jonathan Iven alaisuudessa, jonka esimies taas on Steve Jobsia toimitusjohtana seuraava Tim Cook.

– Applen nerokkuus on paljon siinä, että se toimii joustavasti kuin pieni perustajien vetämä yritys, mutta sillä on isot resurssit ja lompakko, Silvanto kuvaa.

Silvannon mukaan Applen litteä organisaatio ja toimintatapa eroavat muutenkin täydellisesti Nokiasta.

– Kun Applella tällaisesta muotoilutiimin perusjäsenestä on vain yksi porras pääjohtajaan, niin Nokialla niitä on kymmenen. Lisäksi Nokialla on tietääkseni noin 200 muotoilijaa, jotka on ripoteltu ympäri maailmaa erilaisiin tiimeihin.

Interaktiivinen
hakuprosessi


Silvannon oma tausta ei ole kuitenkaan Nokialla. Hän on ollut osakkaana Aivan!-muotoilijayhteisössä, joka vuonna 2010 voitti Vuoden nuori muotoilija -palkinnon.

– Aivan! on ihan kansainvälisen läpimurron reunalla. Se on enää kiinni vain muutamasta isosta hankkeesta, Silvanto sanoo. 

Yhteisö on suunnitellut muun muassa veneitä ja jahteja, sekä muun muassa palvelumuotoilua Suomen Pankille, tilakonsepti Ramirentille ja Kokkipuodille. Silvannon mukaan hän on ollut paljon tekemisissä myös aloittavien yritysten ja kulutuselektroniikkatuotteiden parissa.

– Tämä on todella erilaisten tekijöiden kanssa toimiminen on varmaan koulinut meistä aika mielenkiintoisia muotoilijoita. Kaikki ympäristöt kuitenkin opettavat jotain, joka voi olla hyödynnettävissä jossain toisessa viitekehyksessä.

Silvanto on nyt myynyt osakkeensa Aivan-yhteisössä. Hän ei juuri paljasta Applen valintamenettelyä, mutta pääsy Applelle oli hänen mukaansa interaktiivinen prosessi.

Aiemman työkokemuksen lisäksi valintaan vaikutti opiskelutausta. Silvanto on opiskellut muotoilua Lahden muotoiluinstituutissa ja Lontoossa Royal College of Art -yliopistossa, jossa on opiskellut myös neljä muuta Applen suunnittelijatiimin jäsentä.

– Pyrin siihen, mutta he olivat myös aika aktiivisia. Ajoitus oli siinä mielessä hyvä, sillä tiimi on pieni ja siihen palkataan äärimmäisen harvoin uusia jäseniä.

Ryhmään kuuluu myös muutama muu eurooppalainen jäsen. Esimerkiksi ryhmää johtava Ive on alunperin britti, joka hänkin siirtyi alunperin Applelle pienestä muotoiluyhtiöstä

– Suunnittelijalle on äärimmäisen tärkeää lähteä maailmalle, Silvanto kehottaa alan opiskelijoita.

– Paitsi että siinä oppii ammatillisesti, siinä oppii myös paljon itsestään. Kirkkain kärkiosaaminen pitää hakea muulta, ja muutamat koulut ovat isoja askelmerkkejä sillä tiellä.

Silvanto toivoo, että hänen esimerkkinsä rohkaisisi myös muita suomalaisia suunnittelijoita maailmalle.

– Mikä tahansa on mahdollista, jos uskoo itseensä, mutta on samalla myös nöyrä.


Applen bussi
kuljettaa töihin


Silvanto on muuttamassa San Franciscoon vaimonsa ja pienen poikansa kanssa. Uudesta kodista työhön pääsee Applen toimistolle yhtiön omilla busseilla, jotka kulkevat aamuisin ja iltaisin viiden minuutin välein.

– Eurooppalaisittain tuntuu loistavalta, että on hyvin ilmastoitu bussi, ja nuorelle perheelle kaupunkilaisuus on luonteva tapa asua.

Kommentit

    Näytä lisää