Glory-satelliitti putosi valtamereen - Digitoday - Ilta-Sanomat

Glory-satelliitti putosi valtamereen

400 miljoonan dollarin satelliitin kohtaloksi varmistui putoaminen valtamereen. Asia selvisi Nasan lehdistötilaisuudessa iltapäivällä.

Omar Baez­

4.3.2011 15:24 | Päivitetty 4.3.2011 16:19

Tänään laukaistu kallis ja tieteellisesti tärkeä ilmastosatelliitti Glory putosi eteläiselle Tyynellemerelle, laukaisujohtaja Omar Baez kertoi Yhdysvaltain avaruushallinto Nasan lehdistötilaisuudessa.

Satelliitin laukaisu Kaliforniasta epäonnistui puoliltapäivin, kun Taurus XL -kantoraketin rahtitilan seinämät eivät irronneet satelliitin ympäriltä.

Käytännössä Glory lienee samoilla seudulla Etelänapamantereen lähistöllä kuin minne toinen ilmastosatelliitti OCO putosi kaksi vuotta sitten, Nasan laukaisujohtaja arvioi.

Myös OCO:lle kävi päällisin puolin samalla tavalla, kun samantyyppisen kantoraketin suojakuoret jäivät kiinni. OCO ja Glory eivät voineet päästä kiertoradalle, koska ne olivat suojakuorineen liian painavia.

Yli 400 miljoonan dollarin Gloryn rakentamisesta ja kantoraketin valmistamisesta vastasi Orbital Science Corporation. Johtaja Ron Grabe muistutti OCO:n kohtalosta. Hänen mukaansa Orbital oli käyttänyt viimeiset kaksi vuotta ongelman tutkimiseen. Uudistuksia oli tehty tapaan, millä suojakuoret laukaistaan.

– Olimme luottavaisia, että ongelma on ratkaistu, Grabe sanoi. Hänen mukaansa koko tiimi alkaen aluksen rakentajista ja päättyen laukaisuhenkilökuntaan ovat järkyttyneitä. Hän vannoi, että tästä toivutaan vielä.

Laukaisuasiirrettiin

On liian aikaista sanoa, onko kyseessä täsmälleen sama vika kuin viime kerralla OCO:n kohdalla.

Jännitystä Gloryn laukaisun ympärillä pitkitti laukaisua edeltänyt ongelma kantorakettia tukevassa maalaitteistossa. Se antoi viime viikolla virheellisen ilmoituksen, jonka mukaan raketti olisi asetettu älä laukaise -tilaan.

Syyksi osoittautui ohjelmistovirhe. Sen takia laukaisua voitiin yrittää uudestaan vasta tänään.

OCO:n tuhoutuminen oli myöhästyttänyt Gloryn lähtöä kuukausilla. Gloryn ohella tänään menetettiin kolme opiskelijatyönä tehtyä pikkusatelliittia, jotka olivat saman raketin kyydissä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?