Radiosaaste sokaisi ympäristösatelliitin

Julkaistu: , Päivitetty:

Euroopan avaruusjärjestön Smos-satelliitilla oli etenkin Etelä-Euroopan yllä vaikeuksia radiohäiriöiden vuoksi. Ongelmat on saatu pitkälti poistettua.


ESA kertoo ratkaisseensa suurelta osin Smos-ympäristösatelliittia vaivanneet havainto-ongelmat. Satelliitin avainlaite, hienostunut radiometri, on kärsinyt tehtävänsä alusta asti radiosaasteesta, joka on syntynyt liian voimakkaista tai laittomista lähettimistä maan päällä.

Satelliitilla on yksinoikeus käyttämäänsä taajuusalueeseen, mutta ongelmia on ollut muun muassa tv-asemien  ja radiomastojen kanssa etenkin Etelä-Euroopassa, Aasiassa ja Lähi-idässä. Välillä häiriöt ovat käytännössä sokaisseet radiometrin.

ESA on neuvotellut häiriöitä pois maakohtaisesti ja arvioi olevansa voiton puolella radiosaasteen torjunnassa. Esimerkiksi Espanjassa häiriöt on saatu hyvin kuriin.

Maaperän kosteutta ja merenpinnan suolaisuutta mittaavalla satelliitilla on tärkeä rooli ilmastonmuutoksen tutkimisessa. Radiometri perustuu Teknillisen korkeakoulun kehitystyöhön.

Äskettäin ESAlla oli suuria vaikeuksia toisen ympäristösatelliittinsa Gocen kanssa. Ne saatiin kuitenkin ratkaistua suomalaisten avulla.

Kommentit

    Näytä lisää