Suomalaisilla oli merkittävä rooli Gocen korjaamisessa - Digitoday - Ilta-Sanomat

Suomalaiset kertovat: Näin Goce korjattiin

350 miljoonan euron painovoimasatelliitti pääsi takaisin tositoimiin pitkälti suomalaisen ohjelmisto-osaamisen avulla.

Gocea testattiin ennen lentoa Hollannissa ESAn Large Space Simulatorissa.

9.9.2010 13:45 | Päivitetty 9.9.2010 13:46

Euroopan avaruusjärjestö ESA tiedotti maanantaina, että painovoimasatelliitti Goce on saatu kuntoon heinäkuisen vikaantumisen jäljiltä. Espoolainen ohjelmistoyritys Space Systems Finland kertoo tarkemmin roolistaan arvokkaan tiedesatelliitin korjauksessa.

ESAn mainitsema ohjelmistopäivitys, jolla alus saatiin viestimään edes vähän dataa maahan, oli juuri SSF:n käsialaa.

– SSF osallistui laatimalla pienen ylimääräisen ohjelman, joka pystyi lähettämään dataa maahan. Tämän avulla pystyttiin varmistamaan satelliitin kokonaistilanne, erityisesti lämpötilaolot, toteaa SSF:n toimitusjohtaja Veera Sylvius.

Gocesta päivityksen avulla saadut tiedot johtivat satelliitin lämmittämiseen seitsemällä asteella. Sen jälkeen ilmakehän avaruuden rajaa viistävä alus alkoi viestiä normaalisti."15 bittiä"

Gocen ongelmana oli satelliitin keskustietokoneen ja datan lähetysyksikön välisen kommunikaatiokanavan häiriö, joka esti tiededatan lähettämisen maahan.

Gocen keskustietokoneen ohjelmiston pääarkkitehti Pauli Väisänen valottaa lisää yksityiskohtia ESAn tiedotteessa.

– Ohjelmamme pystyi häiriöstä huolimatta lähettämään "mahtavat" 15 bittiä sekunnissa hyödyntämällä lähetysyksikön "rautaporttia", eli normaalista ohjelmistosta riippumatonta tiedonvälitysporttia.

Vuonna 1989 perustettu Space Systems Finland on tehnyt Gocen keskustietokoneen "käyttöjärjestelmänä" toimivan ohjelmiston ja oli siksi merkittävässä asemassa satelliitin pelastusryhmässä. Heinäkuinen vika ei johtunut yhtiön koodista, vaan oli laitepohjainen.

– SSF:n rooli on toimia ohjelmistoasiantuntijana ja ylläpitäjänä, Veera Sylvius hahmottaa. Hänen mukaansa nyt täytyy alkaa varautua siihen vaihtoehtoon, että datan siirtovirhe toistuu.

– Tätä varten keväällä vioittuneen ensisijaisesti käytössä olevan prosessorin tutkimuksia jatketaan, ja analysoidaan, voisiko vioittunutta prosessoria käyttää yhdessä toisen prosessorin kanssa.

Goce vikaantui ensimmäisen kerran alkuvuonna, minkä jäljiltä satelliitti on toiminut kakkostietokoneen avulla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?