Digitoday

Telepaketin piratismipykälä ei hetkauta Suomea

Julkaistu: , Päivitetty:

Suomi on odotetusti tyytyväinen vihdoin ja viimein saavutettuun sopuun Euroopan unionin mittavassa teledirektiiviuudistuksessa. Keskeinen kiistakysymys piratismista epäiltyjen kohtelusta ei Suomea juuri heiluta.


Euroopan unionin laajan telepaketin viimeisestä avoinna olleesta kysymyksestä päästiin sopuun torstaina. Telepaketin viiden direktiivin uudistamisesta on neuvoteltu lähes kaksi vuotta.

Viestintäministeri Suvi Lindénin (kok) mielestä Suomi on onnistunut neuvotteluissa hyvin. Lopputulos on kaikkien ehdotusten kannalta hyväksyttävä.

– Paketin lainsäädännölliset vaikutukset tulevat Suomessa olemaan vähäisempiä kuin mitä alun perin arvioitiin. Merkittävimmät muutokset koskevat sähköisten viestintäpalveluiden käyttäjien asemaa sekä taajuushallinnon tehostamista, ministeri sanoo tiedotteessa.

Puolueeton
menettely


Viimeinen kiistakysymys Euroopan parlamentin ja ministerineuvoston välillä koski käyttäjien perusoikeuksien rajoituksia. Taustalla oli Euroopan parlamentin huoli etenkin piratismista epäiltyjen nettilataajien internet-yhteyksien liian helposta katkaisemisesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Parlamentin vaatimus olisi käytännössä edellyttänyt tuomioistuimen ennakkopäätöstä jopa verkon toiminnan kannalta välttämättömiin teknisiin toimenpiteisiin kuten vika- ja häiriötilanteiden selvittämiseen, liikenne- ja viestintävirasto taustoittaa.

Neuvottelutuloksessa ei tuomioistuinkäsittelyä enää edellytetä, vaan puhutaan oikeudenmukaisesta ja puolueettomasta menettelystä.

Suomen lainsäädäntöön ja käytäntöihin ei direktiivi tältä osin tuone muutoksia, ministeriössä arvioidaan. Nykyinen käytäntö edellyttää, että tekijänoikeuksia valvovan järjestön on haettava tuomioistuimesta lupa, jos halutaan selvittää, kuka harjoittaa laitonta tiedostonvaihtoa merkittävissä määrin. Niiden tietojen pohjalta voidaan ryhtyä neuvottelemaan asianomistajan kanssa, mutta varsinaisesta yhteyden katkaisusta ei ole vielä tässäkään vaiheessa kysymys.
 
Suomen nykyistä piratismikäytäntöä voidaan siis pitää tiukempana kuin mitä telepaketti nyt edellyttää.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Toisaalta ei ole näköpiirissä, että parlamentin ja neuvoston kompromissi vaatisi Suomea höllentämään nykyisiä käytäntöjään. Ministeriössä todetaan, että lopullinen muotoilu jättää miellyttävästi kansallista liikkumavaraa.

Lindén aikoo käynnistää välittömästi telepaketin kansallisen toimeenpanon valmistelut.

Taajuuksien
hallintaa

 
EU:n sähköisen viestinnän sääntelyjärjestelmän uudistuksessa eli niin sanotussa telepaketissa on kyse vuodesta 2002 voimassa olleiden viiden direktiivin uudistamisesta.

Uudistuksen tavoitteena on muun muassa edistää langatonta taloutta kehittämällä radiotaajuuksien hallintaa nykyistä joustavammaksi, edistää direktiivien johdonmukaisempaa soveltamista EU:ssa sekä parantaa viestintäpalveluiden käyttäjien asemaa.

Käyttäjien oikeuksia parantavia lainsäädännöllisiä muutoksia ovat ministeriön mukaan esimerkiksi jäsenvaltioiden oikeus asettaa laatua koskevia vähimmäisvaatimuksia, sopimusehtojen ja hinnoittelun selkiyttäminen sekä erityisryhmien kuten vammaisten huomioiminen palvelujen käytettävyydessä. Lisäksi esimerkiksi palvelukatkos numeroa siirrettäessä ei saa olla yhtä työpäivää pidempi.

Kommentit

    Näytä lisää