Digitoday

Lindén uudistaisi tekijänoikeudet nettiaikaan

Julkaistu: , Päivitetty:

Ministeri Suvi Lindénin mukaan musiikkia on saatava lisensoitua joustavasti ja tehokkaasti sähköisiin palveluihin. Levy-yhtiön sijasta musiikintekijän kumppani ei välttämättä ole levy-yhtiö, vaan verkko-operaattori.


Liikenne- ja viestintäministeri Suvi Lindénin mukaan uudentyyppisissä palveluissa olisi löydettävä tapa, jolla samanaikaisesti turvataan tekijänoikeuksien haltijoiden edut sekä toisaalta edistetään uusien, innovatiivisten liiketoimintamallien kehittämistä.

– Tämä edellyttää tekijänoikeuskorvauksiin uusia malleja, jotka mahdollistavat musiikin ammattimaisen tekemisen myös jatkossa, Lindén totesi Teoston ja Arjen tietoyhteiskunnan neuvottelukunnan seminaarissa torstaina.

– Meneillään on suuri toimintaympäristön muutos: musiikkia ei enää mielletä perinteiseksi tallenteeksi. Siksi tekijänoikeuskysymyksissäkin on kiire päästä irti tallennesidonnaisuudesta.
 
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lindénin mukaan musiikintekijöiden partnerina ei todennäköisesti tulevaisuudessa ole levy-yhtiö, vaan se voi olla esimerkiksi laitevalmistaja, sisältöpalvelujen tarjoaja tai tietoliikenneoperaattori.

Lindén katsoo kuluttajien vaatimusten palvelujen sisällölle, toteutukselle ja käytettävyydelle olevan aivan toisella tasolla kuin mihin fyysisessä maailmassa on totuttu.

– Jos kuluttajien tarpeisiin ei pysytä vastaamaan, kysynnän rahastaa joku muu, Lindén muistutti.

Lindén näkisi Suomen mielellään uusien sähköisten musiikkipalvelujen kärkijoukossa.

– Edellytän alan toimijoilta innovatiivista ja ennakkoluulotonta asennetta, jotta saadaan kehitettyä uusia liiketoimintamalleja, joista kaikki hyötyvät.

Lindén viittasi puheessaan myös EU:n tietoyhteiskunta- ja sisämarkkinakomissaarien tavoitteeseen tehdä musiikkipalvelujen kehittäjille nykyistä helpommaksi hankkia teoksille kaikki unionin jäsenmaat kattavat oikeudet. 

Kommentit

    Näytä lisää