Digitoday

Lindén uudistaisi tekijänoikeudet nettiaikaan

Julkaistu: , Päivitetty:

Ministeri Suvi Lindénin mukaan musiikkia on saatava lisensoitua joustavasti ja tehokkaasti sähköisiin palveluihin. Levy-yhtiön sijasta musiikintekijän kumppani ei välttämättä ole levy-yhtiö, vaan verkko-operaattori.


Liikenne- ja viestintäministeri Suvi Lindénin mukaan uudentyyppisissä palveluissa olisi löydettävä tapa, jolla samanaikaisesti turvataan tekijänoikeuksien haltijoiden edut sekä toisaalta edistetään uusien, innovatiivisten liiketoimintamallien kehittämistä.

– Tämä edellyttää tekijänoikeuskorvauksiin uusia malleja, jotka mahdollistavat musiikin ammattimaisen tekemisen myös jatkossa, Lindén totesi Teoston ja Arjen tietoyhteiskunnan neuvottelukunnan seminaarissa torstaina.

– Meneillään on suuri toimintaympäristön muutos: musiikkia ei enää mielletä perinteiseksi tallenteeksi. Siksi tekijänoikeuskysymyksissäkin on kiire päästä irti tallennesidonnaisuudesta.
 

Lindénin mukaan musiikintekijöiden partnerina ei todennäköisesti tulevaisuudessa ole levy-yhtiö, vaan se voi olla esimerkiksi laitevalmistaja, sisältöpalvelujen tarjoaja tai tietoliikenneoperaattori.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lindén katsoo kuluttajien vaatimusten palvelujen sisällölle, toteutukselle ja käytettävyydelle olevan aivan toisella tasolla kuin mihin fyysisessä maailmassa on totuttu.

– Jos kuluttajien tarpeisiin ei pysytä vastaamaan, kysynnän rahastaa joku muu, Lindén muistutti.

Lindén näkisi Suomen mielellään uusien sähköisten musiikkipalvelujen kärkijoukossa.

– Edellytän alan toimijoilta innovatiivista ja ennakkoluulotonta asennetta, jotta saadaan kehitettyä uusia liiketoimintamalleja, joista kaikki hyötyvät.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lindén viittasi puheessaan myös EU:n tietoyhteiskunta- ja sisämarkkinakomissaarien tavoitteeseen tehdä musiikkipalvelujen kehittäjille nykyistä helpommaksi hankkia teoksille kaikki unionin jäsenmaat kattavat oikeudet. 

Kommentit

    Näytä lisää