Nykytarjonta vertailussa - Digitoday - Ilta-Sanomat

Maksutelevisiosta puuttuu hintakilpailu

Television maksukanavia kaupataan näyttävästi, mutta kanavapakettien vertailu on hankalaa. Taloussanomat selvitti kaapeli- ja antennikotien maksu-tv-valikoiman: hintakilpailua ei liiemmin ole.

28.2.2009 7:31 | Päivitetty 28.2.2009 7:31

Maksu-tv:n saa nykyään lähes joka mökkiin. Maksullisia lisäkanavia voi katsella kaapeli-, antenni- ja satelliittiverkon välityksellä, mutta myös laajakaistaliittymän kautta.

Kanavapakettien hintojen vertailu ei ole aivan yksinkertaista. Hinta riippuu esimerkiksi jakelutekniikasta, lisäksi eri kanavapaketit sisältävät eri tv-kanavia.

– Hintakilpailua ei mielestäni hirveästi ole, sanoo maksukanavien hintoja Taloussanomille selvittänyt Suomen Rahatiedon toimitusjohtaja Seppo Rekonen.

– Palveluntarjoajat kilpailevat sisältövalikoimillaan, eivät hinnoilla. Jakelutekniikan aiheuttamien rajoitusten vuoksi kotitaloudella on joskus lopulta vain yksi vaihtoehto.

Vaihtoehtoja useinyllättävän vähän

Maksulliset kanavat myydään kanavapaketteina, joihin on koottu erilaisia kanavayhdistelmiä. Vaihtoehtoja on ensisilmäyksen perusteella runsaasti.

Saatavilla olevien kanavapakettien valikoimaa rajoittaa paljon se, millä jakelutekniikalla asiakas pystyy kanavia katsomaan.

Eri palveluntarjoajien kanavapakettien sisällöissä on suuret erot. Asiakkaan omat sisältömieltymykset lopulta ratkaisevat, mikä kanavapaketti kannattaa valita.

Maksukanavien katseluun tarvitaan kortinlukijalla varustettu digisovitin ja ohjelmakortti. Laajakaistaliittymän kautta tulevat kanavapaketit vaativat lisäksi tietysti laajakaistaliittymän.

Ohjelmakortti maksaa 20–58 euroa vuodessa. Lisäksi uuden asiakkaan kustannuksia voivat olla avausmaksu ja kytkentämaksu. Niistä voi tulla lisäkuluja jopa 190 euroa. Myyjä voi vielä veloittaa 50 euron toimitusmaksun.

Jos asiakkaalla ei ole sopivaa digisovitinta, sen voi ostaa tai vuokrata palveluntarjoajalta. Hinta riippuu laitteen ominaisuuksista. Laitevuokra voi olla esimerkiksi 15 euroa kuukaudessa.

Jotkin palveluntarjoajat pystyvät välittämään teräväpiirtokuvaa. Tämä vaatiikin sitten jo sopivan television ja hd-digisovittimen.

Pientalot ovat yleensä antenni- tai satelliittitalouksia. Tällaisiin talouksiin maksukanavien vaihtoehtoja ovat PlusTV, Canal Digital ja Viasat.

Satelliitti-tv on yleensä määräaikainen kokonaispaketti, jossa tulevat mukana lautasantenni, digisovitin ja ohjelmakortti. Tarjouksissa myös asennus voi sisältyä hintaan tai asennushinta on edullisempi.

Taloyhtiö päättää yleensäkaapelin laadun

Kantakaupunkien kerrostalot kuuluvat usein kaapeliverkkoon.

Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla kaapeliverkon kautta maksukanavia tarjoavat Welho, Elisa ja Sonera. Laajakaistaliittymän kautta iptv-tekniikalla kanavia myy Maxinetti.

Kotitalous ei aina voi valita kaapeli-tv:n palveluita vapaasti, vaan kaapelitalous on riippuvainen taloyhtiön valinnoista.

Kaapeli-tv on laajakaistaliittymän kautta siirrettävää kuvaa edullisempi ratkaisu, sillä siinä laajakaistan kulut jäävät pois.

Toisaalta laajakaistan kautta kulkeva kuva tarvitsee vain puhelinpistokkeen. Kotitaloudessa voi olla ennestään laajakaistaliittymä. Television katselu vaatii niin suuren nopeuden, että lisäkustannuksia tulee todennäköisesti joka tapauksessa laajakaistaliittymän nopeuden nostosta.

Elokuviaperheelle

Ajatellaan perhettä, jossa on aikuisten lisäksi 13- ja 7-vuotiaat lapset.

Lapsista nuorempi haluaa lasten ohjelmakanavia, vanhempi urheilua ja elokuvia.

Perheen äitikin pitää elokuvista, mutta on kiinnostunut myös lifestyle-kanavista. Isä haluaa nähdä urheilua, mutta kansainvälisiä talous- ja uutiskanavia olisi myös mukava seurata.

Tällöin täytyy valita laajempi kanavapaketti, jossa katselun kuukausikustannus nousee 24,90–49,00 euroon kuukaudessa.

Lisäksi kansainväliset talouskanavat tai teräväpiirtokanavat eivät välttämättä ole saatavilla kuin satelliittilautasen omaaville kotitalouksille.

Mikäli perheen katselu painottuu elokuviin, lastenohjelmiin ja urheiluun, valinnanvaraa kasvaa ja hinta alenee 9,90– 29,90 euroon kuukaudessa.

Satelliitin kautta valikoima on laaja Antenni- ja satelliittikanavat

operaattorituotekanavasisältöhinta, euroa/kklähetysCanal DigitalViihde HD11 teräväpiirtokanavaa + 10 canal+ (yht. 50 kanavaa)49,00 ***satelliittiCanal DigitalPerhe HD9 teräväpiirtokanavaa (yht. yli 50 kanavaa)29,00 ***satelliittiCanal DigitalCanal + Total3 teräväpiirtok + 10 Canal + kanavaa29,00 ***satelliittiViasatTuplaplatinaViasat + Mtv3 (yht. yli 50 kanavaa)39,95 **satelliittiCanal DigitalCanal + Total4 Canal + ja lisäkanavia29antenniPlus TVKoko Paketti13 kanavaa24,90 *antenniPlus TVOma Paketti9 kanavaa19,90 *antenniPlus TVPikku Paketti6 kanavaa14,90 *antenni* korttimaksu 2,90** korttimaksu 29 €/6 kk*** korttimaksu 25 €/6kk Lähde: Suomen Rahatieto

Kaapelitalous pääsee halvimmalla Esimerkkejä kaapeli- ja laajakaista - TV - pakettien hinnoittelusta

operaattorituotehinta, euroa/kklähetysElisaomat paketit9,90-29,90 *kaapeliElisaCanal + Total 12 kk29,90 *kaapeliElisaCanal + film 12 kk23,90 *kaapeliElisaViasat kulta 12 kk26,95 *kaapeliElisaViasat film 12 kk19,95 *kaapeliElisaMTV3kanavapaketti14,95 *kaapeliSoneraomat paketit5,00 - 24,90 **kaapeliSoneraCanal + Total 12 kk29,90 **kaapeliSoneraCanal + film 12 kk23,90 **kaapeliSoneraViasat kulta 12 kk26,95 **kaapeliSoneraMTV3kanavapaketti14,95 **kaapeliWelhoomat paketit11,90 - 44,80 ***kaapeliWelhoCanal + Total 6 kk29,90 ***kaapeliWelhoCanal + film 6 kk23,90 ***kaapeliWelhoViasat kulta 12 kk26,95 ***kaapeliWelhoViasat film 12 kk19,95 ***kaapeliWelhoMTV3kanavapaketti14,95 ***kaapeliMaxinettiomat paketit4,00 - 32,00 ****laajakaista PCTVMaxinettiCanal + Total29,00 ****laajakaista PCTVMaxinettiCanal + film23,90 ****laajakaista PCTV* korttimaksu 1,60 euroa** korttimaksu 1,80 euroa*** korttimaksu 20 euroa/v**** tv-palvelut edellyttävät laajakaistapalvelua, jonka hinta 31,90 - 49,80 euroa Lähde: Suomen Rahatieto

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?