Näyttely nuolenpääkirjoituksista YouTubeen - Digitoday - Ilta-Sanomat

YouTube pääsi jo museoon

YouTube on päässyt saksalaismuseon näyttelyssä edustamaan arkistoinnin historiallisen ketjun viimeisintä lenkkiä. Tarjolla on myös netin kautta katsottavaksi jo nostalgiselta vaikuttava kokoelma ”historiallisia” video-clippejä.

YouTube on demokratisoinut radikaalisti arkistointia laventamalla sen tuottamisen ja käytön sosiaalista pohjaa ­

17.1.2009 15:13 | Päivitetty 17.1.2009 15:11

Bookmarks- eli Kirjanmerkit -näyttelyn alaotsikkona on Tiedonmaailmat nuolenpääkirjoituksista YouTubeen. Hannoverin Kestnergesellschaftin taidemuseossa 15. helmikuuta pyörivässä näyttelyssä luodaan katsaus arkistojen ja kirjastojen aarteisiin.

Vanhojen käsikirjoitusten rinnalle on otettu vasta netin mahdollistama YouTube. Se edustaa järjestäjien mukaan uudenlaista arkistoa. Se on ”avoin arkisto, ja samalla kertaa intiimi kuvaspektaakkeli”.

YouTubesta on valittu näyttelyn surffaaville vierailijoille sikermä video-clippejä. Katsaus alkaa ensimmäisellä saitilla julkaistulla 18 sekuntia pitkällä clipillä, joka näki päivänvalon 23. päivänä huhtikuuta vuonna 2005.

Me at the Zoo - eli MInä eläintarhassa -clipissä Jawed Karim, yksi kolmesta YouTuben perustajasta seisoo San Diegon eläintarhassa norsuaitauksen edessä ja toteaa: - Näissä norsuissa on coolia se, että niillä on hyvin pitkä kärsä.

Näyttelyssä ei voida olla huomauttamatta ja korostamatta, että Karimin tausta on saksalainen. Hän on syntynyt vuonna 1979 Merseburgissa, tuolloisessa DDR:ssä.

KIrjanmerkit -näyttelyn varhaisemmat aarteet on saatu Leibnitz-kirjastolta, Leibnitz-yliopistolta ja Museum August Kestneriltä. Vanhimmat teokset ovat nuolenpääkirjoituksia.

Mukana on käsikirjoituksia myös Gottfried Wilhelm Leibnizilta (1646-1716). Hän voisi kiinnostaa myös nörttejä, sillä hänet tunnetaan binaarisen numerojärjestelmän kehittäjänä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?