Maanosan kulttuuriperintö digitoituna - Digitoday - Ilta-Sanomat

Europeana avautuu kahden miljoonan teoksen kokoelmalla

München - Euroopan yhteisen kulttuurin ja historian keskus Europeana avautuu tänään torstaina. Digitaalinen kirjasto ja multimediamuseo on Euroopan yhteisön jättihanke, joka palvelee yhteisön kansalaisia heidän omalla kielellään.

20.11.2008 15:11 | Päivitetty 20.11.2008 16:18

Europeanaan on koottu kaikkien EU-maiden kansalliskirjastojen, museoiden ja arkistojen digitoitu aineisto.

EU-komissaari José Manuel Barroso kiittelee internetin avaamia mahdollisuuksia.

-    Euroopan kulttuuriperintö voidaan nyt tarjota virtuaalisesti joka kotiin. Nähdäkseen Monalisan, ei tarvitse välttämättä matkustaa Pariisiin ja jonottaa Louvressa. Nyt sen voi avata näytölleen Europeanasta.

Ensimmäisen tarjontansa avanneen suurhankkeen kaukainen esikuva on Barroson mukaan Aleksandrian aikanaan tuhoutunut kirjasto. Europeanassa se syntyy kuitenkin uudelleen, mutta paljon kattavampana ja kestävämpänä taltiona. Sitä paitsi Europeana ei palvele vain ohutta etuoikeutettujen oppineiden joukkoa, vaan se on avoin jokaiselle kiinnostuneelle kansalaiselle.

Europeana-kirjastolla ei ole käytössään keskustietokonetta, vaan se on verkottunut eri maiden jäsenorganisaatioiden kanssa. Siitä vastaa keskitetysti 14 hengen tiimi, jolla on toimitilat Hollannissa, Den Haagin kuninkaallisessa kirjastossa. Se tarjoaa vierailijoilleen alkajaisiksi kokoelmia, joissa on 2 miljoonaa digitalisoitua teosta, mutta tähtää kokoelmien laajentamiseen niin, että vuonna 2010 tarjolla olisi jo 10 miljoonaa teosta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?