Maksu myös usb-tikuille - Digitoday - Ilta-Sanomat

Teosto esittää taas hyvitysmaksua kännyköille

Jos laitteelle voi tallentaa musiikkia, pitää siitä maksaa tekijänoikeuden hyvitysmaksua, sanoo Teosto esittäessään taas hyvitysmaksun laajentamista.

Musiikkipuhelimille esitetään samaa hyvitysmaksua kuin mp3-soittimille.

14.11.2008 11:34 | Päivitetty 14.11.2008 16:43

Tekijänoikeusjärjestöt vaativat tällä viikolla hyvitysmaksun laajentamista mp3-matkapuhelimiin, ulkoisiin kovalevyihin ja usb-muisteihin.

Maksuista päättää opetusministeriö vuoden vaihteen tienoilla ja uudet maksut tulevat voimaan maaliskuussa.

Tekijänoikeusjärjestöt, joiden puolesta Teosto kerää hyvitysmaksut, esittävät lisäksi kahta uutta maksukategoriaa digitaalisille tallennuslaitteille. Ne kattaisivat laitteet, joiden kapasiteetti on 480–700 gigatavua ja yli 700 gigatavua.

Viisi selvitystätodistaa tallennuksesta

Esityksessä halutaan myös tehdä viiden prosentin indeksikorotus kaikkiin hyvitysmaksuihin.

Tekijänoikeusjärjestöt perustelevat esitystään tutkimustuloksilla.

Viime vuonna perusteluissa käytetyistä tutkimuksista tuli lunta tupaan, ne kun kohdistuivat muun muassa musiikin suurkäyttäjiin. Tänä vuonna tutkimusten pätevyys on vahvistettu käyttämällä apuna Tilastokeskuksen osaamista.

Peräti viiden eri tutkimuksen voimin todistetaan, että ihmiset kopioivat tekijänoikeudella suojattua aineistoa mp3-soittimella varustettuihin matkapuhelimiin, usb-tikuille ja ulkoisiin massamuisteihin.

Tekijänoikeusjärjestöt esittivät Elektroniikan Tukkukauppiaat ry:lle mahdollisuutta yhteisen esityksen laatimiseksi. Matkapuhelinten ja kodin elektroniikan toimittajia edustava järjestö ei lähtenyt laajennus- ja korotusesityksen taakse.

Matkapuhelinten tuomisesta hyvitysmaksujen piiriin on väännetty kättä jo monta vuotta.  Nokian johdolla kännykkävalmistajat ovat onnistuneet torppaamaan maksun.

Tekijänoikeusjärjestöjen esityksessä on pieni laskelma siitä, paljonko mp3-puhelimien hyvitysmaksu tuottaisi.

Laskelmassa oletetaan, että mp3-soitinominaisuudella varustettuja puhelimia myydään vuonna 2009 puolitoista miljoonaa kappaletta (75 prosenttia matkapuhelimien kokonaismyynnistä).

Näistä kuusi prosenttia olisi niin sanottuja musiikkipuhelimia ja 10 prosenttia olisi yli gigatavun mutta alle 20 gigatavun kiinteällä muistilla varustettuja puhelimia.

Näin arvioituna hyvitysmaksukertymä mp3-soitinominaisuudella varustetuista matkapuhelimista vuodelle 2009 olisi 2,6 miljoonaa euroa.

Tekijänoikeusjärjestöjen esitys ensi vuoden hyvitysmaksuiksi kännyköille ja usb-muisteille.

Matkapuhelimet, joissa on mp3-soitinominaisuus

Hyvitysmaksu:

1,40 euroa, jos muistia on 1–512 megatavua2,45 euroa, jos muistia on 512–1 gigatavu3,45 euroa, jos muistia on 1–20 gigatavua4,15 euroa, jos muistia on yli 20 gigatavua

Musiikkipuhelimet

Tekijänoikeusjärjestöt esittävät, että sellaisissa matkapuhelimissa, joita erityisesti markkinoidaan ja mainostetaan suojattujen teosten kopiointiominaisuuksilla, tulee olla samansuuruinen hyvitysmaksu kuin vastaavalla kiinteällä muistilla varustetulla mp3-soittimella. Mp3-soittimien maksuluokkaan kuuluvien matkapuhelinmallien listan vahvistaa opetusministeriö.

Hyvitysmaksu:

4,20 euroa, jos muistia on 1–512 megatavua7,35 euroa, jos muistia on 512 -1 gigatavu10,50 euroa, jos muistia on 1–20 gigatavua12,60 euroa, jos muistia on yli 20 gigatavua

USB-muistit

Hyvitysmaksu:

0,65 euroa, jos muistia on enintään 1 gigatavu1,30 euroa, jos muistia on 1–5 gigatavua2,60 euroa, jos muistia on 5–20 gigatavua3,30 euroa, jos muistia on 20–50 gigatavua4,10 euroa, jos muistia on 50–150 gigatavua4,90 euroa, jos muistia on yli 150 gigatavua

Teoston, Kopioston, Gramexin, Kuvaston, Tuotoksen ja Sanaston yhteinen hyvitysmaksuesitys (pdf) perusteluineen löytyy Teoston sivuilta. 

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?