Effi haukkuu sähköisen äänestyksen testauksen

Julkaistu:

Kansalaisjärjestö Effi ry jatkoi sähköisen äänestyskokeilun kritisointia tiistaina. Järjestön puheenjohtajan mukaan vaaleja on uusittu pienemmästäkin.
Effi ei säästellyt sanojaan tiistaina, kun kävi ilmi, että kunnallisvaalien yhteydessä Kauniaisissa, Vihdissä ja Karkkilassa kokeillussa sähköisessä äänestyksessä meni hukkaan 232 ääntä.

Effin puheenjohtajan Tapani Tarvaisen mukaan sähköisen äänestysjärjestelmän testaaminen hoidettiin käsittämättömän huolimattomasti.

– Olen itse asiassa hiukan yllättänyt, että tällainenkin asia onnistuttiin sössimään.

Tarvaisen mukaan äänestystapahtumaa seuranneiden tarkkailijoiden olisi tullut olla tarkempia ja huomauttaa äänestyksen epäonnistumisesta.

Oikeusministeriön mukaan äänestäjän ääni ei rekisteröitynyt järjestelmään, jos tämä poisti koneesta äänestyskorttinsa ennen kuin painoi OK-painiketta.

Vaalit
uusiksi?


Ääniä hukattiin 122 kappaletta Vihdissä, 61 Kauniaisissa ja 49 Karkkilassa. 

Tarvainen enteilee, että kuntalaiset saattavat jopa joutua uudestaan uurnille.

– Muistaakseni 19 äänen väärinlaskennan perusteella on määrätty uusia vaaleja aikaisemmin, Tarvainen sanoo.

– Odotan mielenkiinnolla, miten nyt menetellään.

Kunnallisvaaleissa 1996 Keminmaan ääniin laskettiin vahingossa myös naapurikuntien ääniä.

Vaalien tuloksesta valitettiin oikeuteen. Koska tulosta ei voitu korjata, järjestettiin uudet vaalit.

Äänioikeus
ei toteutunut


Oikeusministeriön neuvotteleva virkamies Jussi Aaltonen ei pidä tapauksia vertailukelpoisina, koska sähköisen äänestyksen 232 ääntä ei annettu ollenkaan.

– Äänestäjä on tullut äänestyspaikalle, ilmoittautunut äänestämään ja vastaanottanut sirukortin. Sen jälkeen äänestystä ei ole kuitenkaan syystä tai toisesta saatettu loppuun asti, Aaltonen sanoo.

Tällainen ääni ei ole mennyt minnekään, eikä ääntä ole siten annettu, Aaltonen sanoo. Hänen mukaansa tällaiset henkilöt ovatkin jättäneet äänestämättä, eikä heidän äänioikeuttaan ole käytetty.

– Minusta tapaukset eivät suoraan rinnastu.

Effi kritisoi oikeusministeriön vetämää sähköistä äänestyskokeilua pitkin kevättä.

Effin ja oikeusministeriön välit tulehtuivat lopullisesti, kun TietoEnatorin ja Scytlin toteuttaman järjestelmän testaukseen liittyvistä salassapitovelvollisuuksista ei päästy yksimielisyyteen.

Kommentit

    Näytä lisää