Pääepäilty kertoo asiakirjassa - Digitoday - Ilta-Sanomat

WinCapitan petollisuudesta vahvoja todisteita

Keskusrikospoliisi kertoo tuoreita tietoja sijoitusklubi WinCapitan esitutkinnan tiimoilta. Epäilyt pyramidihuijauksesta vahvistuivat entisestään poliisin hallussa olevasta asiakirjasta.

Esitutkinnan yhteydessä on tullut esille myös useita muita epäilyttäviä sijoitusklubeja ja rahankeräysmuotoja, poliisi kertoo.­

11.9.2008 13:22 | Päivitetty 11.9.2008 13:26

Krp:n mukaan tällä hetkellä pääepäiltynä pidettävä henkilö kertoo WinCapitan olevan petollista toimintaa asiakirjassa. Myös muutamat esitutkinnassa kuulustellut henkilöt ovat kertoneet saaneensa tiedon toiminnan petollisuudesta pääepäillyltä.

- Valuuttakaupan puuttuminen vahvistuu [nyt] muutakin kautta, rikostarkastaja Maria Vuorivirta-Heikkinen krp:n Oulun yksiköstä kuvailee asiakirjan ja kuulustelujen merkitystä.

Poliisi on jo aikaisemmin todennut, että valuuttakaupan harjoittamisesta ei ole löytynyt näyttöä. Mutta jotkut maaliskuussa kadonneen nettiklubin jäsenistä saattavat vieläkin uskoa, että heidän WinCapitan kautta saamansa tuotot olisivat tulleet valuuttakaupasta.

Joka päivä uusia rikosilmoituksia

WinCapitaan sijoittaneita henkilöitä on noin 10 000, ja sijoitusten arvo on lähes sata miljoonaa euroa. Sijoitusklubin toiminnasta on tehty tähän mennessä kuitenkin vasta noin kahdeksansataa rikosilmoitusta, joissa ilmoitetut asianomistajien vahingot ovat yhteensä noin 10,5 miljoonaa euroa.

Rikosilmoitusten määrä tosin nousee päivittäin, ja poliisi kannustaa edelleen henkilöitä, jotka tuntevat tulleensa petetyiksi klubin toiminnassa, tekemään asiasta rikosilmoituksen paikallispoliisille. Ilmoituksella on merkitystä, koska syyttäjä voi silloin ajaa mahdollista vahingonkorvausvaatimusta jutun oikeuskäsittelyn yhteydessä.

Kaikkia toiminnassa mukana olleita tullaan joka tapauksessa kuulemaan, poliisi arvioi tällä hetkellä. Siis kaikkia kymmentä tuhatta?

- Tämä on suuri savotta ja tulee työllistämään poliisia hyvin laajasti, Vuorivirta-Heikkinen hahmottaa.

WinCapitan esitutkinta työllistää kymmeniä henkilöitä sekä keskusrikospoliisissa että paikallispoliisissa.

WinCapita toimi siten, että pääpyramidin sisällä toimi pienempiä pyramideja. Esitutkinta etenee ison pyramidin sisällä osittain siten, että yhden pienemmän pyramidin valmistuttua otetaan seuraava osa tutkintaan.

Tutkinta kestää ainakin vuoteen 2010

Esitutkinnassa on tehty runsaasti kuulusteluja, ja useita henkilöitä on ollut vangittuna. Tällä hetkellä ei ketään ole vangittuna.

Tutkinnassa on tehty suuri määrä kansainvälisiä oikeusapupyyntöjä ja muita selvityksiä. Vakuustakavarikossa, hukkaamiskiellossa tai väliaikaistoimenpitein takavarikoituna on poliisin mukaan yli kaksitoista miljoonaa euroa.

Jutun laajuuden ja kansainvälisyyden vuoksi tutkinta tulee tämänhetkisen arvion mukaan kestämään ainakin vuoteen 2010.

Osia tutkintakokonaisuudesta pyritään saamaan syyteharkintaan jo kuluvan vuoden loppupuolella.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?