Nextime haastaa StarSoftin - Digitoday - Ilta-Sanomat

Kouluhallinnon ohjelmistojen webitys vauhdittuu

Suomen koulumaailman hallintosoftien markkinajohtaja StarSoft kertoo helpottavansa järjestelmien webittämistä. Samalla helpottuvat kotien yhteydet koulujärjestelmiin.

Tietokoneen käyttöä ala-asteella, Staffansby lågstadiet Helsingissä.­

19.8.2008 16:51 | Päivitetty 19.8.2008 16:31

Käytännössä StarSoft on yhtenäistänyt webliittymäohjelmisto Wilman erilliset moduulit yhtenäiseksi paketiksi, jonka se jakaa kaikille jotain Wilman moduuleja hankkineille kouluille.

Wilma on selainpohjainen sovellus, jolla huoltajat, opettajat ja oppilaat hoitavat koulunkäyntiin liittyviä asioita internetin kautta kuten katsoa työjärjestyksiä, lukea viestejä ja valita kursseja ja paljon muuta. Wilmassa syötetyt valinnat, poissaolomerkinnät, arvosanat ym. tallentuvat suoraan StarSoftin hallintojärjestelmä Primukseen.

Aikaisemmin Wilman toiminnot on jaettu tasoihin, joista koulut hankkivat yhden tai useampia. Nyt tasojaosta luovutaan ja ohjelma paketoidaan yhtenäiseksi tuotteeksi. Wilman suppeampia versioita hankkineet koulut saavat tästä lähtien veloituksetta käyttöönsä ohjelman kaikki toiminnot.

Wilmaa käyttää yli 1500 suomalaista koulua, alakouluista korkeakouluihin. Wilma on käytössä 161 kunnassa, muun muassa Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Oulussa, Turussa ja Kuopiossa.

Sekä Espoossa että Helsingissä Wilma on ollut käytössä jo muutaman vuoden ja käyttöä laajennetaan jatkuvasti myös kodin ja koulun yhteyksien hoitoon.

Tukeva ote 5000 koulunohjelmistomarkkinoista20-vuotiaan vaasalaisen perheyhtiö StarSoftin omistaja-toimitusjohtaja Pentti Tarpion mukaan yritys on ollut vuosia Suomessa kouluhallinnon markkinajohtaja kaikissa käyttäjäryhmissä Primus-hallinto- ja Kurre-työjärjestysohjelmillaan sekä niitä integroivalla Wilmalla.

Suomen noin 5000 oppilaitoksen markkinoilla StarSoftin markkinaosuus yläasteella ja lukioissa on hänen mukaansa noin 90%, ammatilllisissa oppilaitoksissa noin 70-80% ja ala-asteen oppilaitoksissa noin 70%.

- Tarkempia markkinaosuuksia on vaikea arvioida, kun muilla ei ole yhtä täydellisiä referenssilistoja sivuillaan kuin meillä.

StarSoftin Primus-hallintosoftaa on myyty noin 3400 järjestelmää ja Kurre-työjärjestysohjelmistoa noin 2400.

StarSoft teki viime vuonna 34 henkilöstön voimin Tarpion mukaan liikevaihtoa 2,9 miljoonaa euroa ja voittoa 1,8 miljoonaa. - Ja tänä vuonna tehdään uutta ennätystä.

Kilpailun Tarpio kertoo helpottueen viiime joulukuussa entisestään.

- TietoEnator löi koulusektorilla hanskat tiskiin ja myi alunperin ruotsalaisista ja itävaltalaisista ohjelmistoista muodostuneen liiketoiminnan oululaiselle Nextimelle. Senkin markkinaosuus oli kuntien lukumäärillä laskien kuitenkin vain noin 14 prosentin luokkaa.

Näiden lisäksi markkinoilta löytyy nykyisen Logican WinhaPro, mutta se ei Tarpion mukaan nykyään ole enää tullut edes tarjouskilpailuissa vastaan.

Nextime haastaa StarSoftiakoulumarkkinoilla tosissaanTietoEnatorilta opetushallinnon liiketoiminnot ostaneen Nextime Solutions haastaa toimitusjohtaja Jere Polven mukaan StarSoftia kuitenkin tosi mielessä.

Nextimella on hänen mukaansa koulutoimen asiakkuuksia TietoEnatorillta ostetun liikeetoiminnan ja itse kehitetyn Helmi Reissuvihko -ohjelmiston myötä noin sadassa kunnassa.

StarSoftin nykyisen markkinajohtajuuden mahdollisti Polven mukaan oikea ajoitus teknologiamurroksessa merkkipohjaisista järjestelmistä Windows-tekniikkaan.

Nyt Nextimella on hänen mukaansa samanlainen tuhannen taalan paikka sql- ja internet-pohjaisine ratkaisuineen, joilla se haastaa StarSoftin Windows- ja tiedostopohjaista tekniikkaa. Nextimen oma hallinto-ohjelmisto on menossa pilotointiin tänä syksynä.

Työjärjestysohjelmistoissa Nextimella on Polven mukaan jo nyt tukeva ote markkinoista TietoEnatorilta siirtyneen itävaltalaisen GP-Untis -edustuksen myötä.

Koulujen työjärjestysohjelmistojen markkinoilla näkyy hyvin myös jo vuonna 1986 startannut Mimosa Software Oy. Suomen lisäksi se on saanut ohjelmistoaan kaupaksi websivujensa mukaan jo 61 maahan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?