Digitoday

Euroopan tulivoimaisin botnet

Julkaistu: , Päivitetty:

Etelä-Ossetian sota vaikuttaa myös Suomen turvallisuuspolitiikkaan.
Vaikka Helsingistä on Tbilisiin matkaa tuhansia kilometrejä, Suomella ja Georgialla on yhteinen rajanaapuri. Esimerkiksi viimeistelyä vaille valmiista turvallisuus- ja puolustuspoliittisesta selonteosta joudutaan kirjoittamaan monta kohtaa uusiksi ennen kuin se voidaan antaa eduskunnalle.

Selontekoon joudutaan Georgian kokemusten perusteella kirjoittamaan myös kokonaan uusi luku, jossa määritellään Suomen nettipuolustuksen periaatteet. Enää ei riitä, että Suomella on Euroopan tulivoimaisin tykistö, myös Suomen tietoverkkoja on pystyttävä suojaamaan vihamielisiltä hyökkäyksiltä.

Voimassa olevasta vuoden 2004 selonteosta nettisodankäynti puuttuu kokonaan!

Kaikissa viime vuosien kriiseissä on ollut myös nettiulottuvuus. Jo Irakin ja Balkanin sodissa taisteltiin myös Internetissä. Kuitenkin vasta Viron pronssisoturimellakoissa ja Etelä-Ossetian sodassa netistä tuli yksi kriisin päärintamista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lopputuloksen kannalta on yhdentekevää, onko nettihyökkäysten takana ollut Venäjän hallitus vai omatoimiset patriootit. Venäjä on osoittanut pystyvänsä lamauttamaan toisen valtion, sen viranomaisten, yritysten ja tiedotusvälineiden tietojärjestelmät. Eikä Venäjä varmasti ole ainoa valtio, joka on luonut itselleen valmiuden käydä sotaa tietoverkoissa.

Etenkin Viron kokemukset ovat Suomelle hyvä varoitus, sillä Suomi on Viron tavoin täysin riippuvainen tieto- ja viestintäteknologiasta.
Monet meidän tietojärjestelmämme ovat lisäksi vanhempia ja haavoittuvampia kuin Virossa, jossa kaikki järjestelmät on rakennettu itsenäistymisen jälkeen.

Valtion ensi vuoden talousarviossa ollaan satsaamassa 197 miljoonaa euroa viranomaisten tietojärjestelmien tietoturvan parantamiseen.
Summa tuntuu suurelta, mutta kertoo ennemmin menneistä laiminlyönneistä kuin tulevista ylilyönneistä. Vanhan paikkaaminen on kalliimpaa kuin alusta alkaen kunnolla tekeminen. Siksi tarvitaan lisäksi normeja ja ohjeita ja resursseja, joilla varmistetaan myös tästedes rakennettavien tietojärjestelmien turvallisuus.

Kommentit

    Näytä lisää