Cassini luotasi järven Saturnuksen jättikuusta

Julkaistu:

Planeetan kokoluokkaa oleva Saturnuksen kuu Titan on Maan ohella ainoa taivaankappale, jolla todistettavasti on pintanestettä. Tämän varmisti avaruusalus Cassini mittauksillaan.


Tutkijat analysoivat avaruusluotaimen tuottamaa dataa ja havaitsivat, että ainakin yksi Titanin pinnalta löytyneistä suurista järvistä on nestemäinen.

Noin 20 000 neliökilometrin kokoiselle järvelle on annettu nimeksi Ontario Lacus, koska se on vain hieman isompi kuin Pohjois-Amerikan Lake Ontario. Titanin järveä ei kuitenkaan täytä vesi, vaan nestemäiset hiilivedyt. Ainakin etaanin olemassaolo on varmistettu, Nasa kertoo.

Kuussa on tiedetty olevan satoja tummia ja järvimäisiä pinnanmuotoja, mutta tähän asti ei ollut tiedossa, onko niissä nestettä vai ei.

Titanilla on paksu kaasukehä, mikä tekee siitä poikkeavan verrattuna moniin muihin Aurinkokunnan kuihin. Sen olosuhteiden on arveltu muistuttavan jossain määrin alkuaikojen Maata.

Cassini tiputti kyydittämänsä Huygens-luotaimen Titanin pinnalle tammikuussa 2005 ja on sen jälkeen jatkanut Saturnuksen ympäristön tutkimista.

Kommentit

    Näytä lisää