Ahvenanmaalla skandaali musiikin jakelusta maakuntahallituksesta

Julkaistu: , Päivitetty:

Ahvenanmaan käräjäoikeus on määrännyt Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen TTVK:n hakemuksesta paikallisen teleyrityksen Ålands Datakommunikationin keskeyttämään tekijänoikeudella suojatun aineiston jakelun maakuntahallituksen liittymästä.


Kyseessä oli Suomen ensimmäinen tekijänoikeuslain nojalla annettu keskeyttämismääräys.

Teletunnistetiedoista kävi ilmi, että liittymä oli Ahvenanmaan maakuntahallituksen nimissä ja sen käyttäjäksi oli merkitty maakuntahallituksen palveluksessa oleva henkilö.

Liittymän kautta oli ennen keskeyttämismääräyksen täytäntöönpanoa jaossa tuhansia musiikkikappaleita. Oikeudenhaltijat sopivat asian Ahvenanmaan maakuntahallituksen ja tämän palveluksessa olevan henkilön kanssa.

Ahvenanmaan maakuntahallituksen liikenneosaston päällikkö Niklas Karlman on harmissaan tapahtuneesta.

- Työnantajana meidän on huolehdittava siitä, että työntekijämme eivät syyllisty laittomuuksiin. Emme hyväksy tällaista ja olemme ryhtyneet toimiin työntekijöidemme valistamiseksi. Tiedostamme hyvin tällaisen toiminnan uhan tietoturvalle.

Ensimmäinen laatuaan

Ensimmäistä kertaa Suomessa paljastui, että työnantajan nimissä olevaa liittymää käytettiin laittomaan tiedostojen jakamiseen.

Maailmalla vastaavia tapauksia on ollut jo useita. Englannissa marraskuussa 2007 tehdyn tutkimuksen mukaan yksi kymmenestä toimistotyöntekijästä ja yksi viidestä alle 25-vuotiaasta käyttää työnantajan konetta myös laittomaan musiikin lataamiseen.

TTVK:n lakimies Jaana Pihkala ei usko, että Ahvenanmaan tapaus on Suomessakaan poikkeuksellinen.

- Työpaikoilla on usein tehokkaammat nettiyhteydet, jotka houkuttelevat varmasti myös vertaisverkkojen laittomaan käyttöön, jos sellaiseen on taipumusta. Joku saattaa myös naiivisti luulla, että kiinnijäämisriski työnantajan koneelta toimittaessa on pienempi. Huolestuttavaa on se, ettei ajatella lainkaan tietoturvariskejä tai mahdollisia oikeudellisia seuraamuksia työnantajalle.

TTVK varoittaa
vertaisverkkojen tietoturvariskeistä


Tietoturvariskit ovat TTVK:n mukaan vertaisverkkojen laittomassa käytössä huomattavat.

Vertaisverkot ovat sähköpostin ohella yksi yleisimmistä virusten, troijalaisten ja vakoiluohjelmien levittämiskeinoista. Lisääntynyt vertaisverkkoliikenteen kryptaus kasvattaa tietoturvariskiä entisestään,
koska se ehkäisee palomuurin toiminnan. Lisäksi p2p-ohjelmien käyttö edellyttää lähes aina, että myös omalta koneelta laitetaan tiedostoja jakoon. Riski siitä, että nettiin vuotaa vahingossa jotain, mitä ei pitäisi,on erityisesti työkoneelta toimittaessa huomattava, arvioi TTVK.

Esimerkiksi kesäkuussa 2007 lääkeyritys Pfizer tiedotti, että noin 17 000 silloisen ja entisen työntekijän nimet ja henkilötunnukset vuotivat nettiin, koska yrityksen työntekijän avopuoliso oli käyttänyt yrityksen kannettavaa tietokonetta laittomaan tiedostojenjakoon.

Syyskuussa 2007 Citigroup-pankki vahvisti, että 5 200 asiakkaan henkilötietoja oli vuotanut nettiin, koska pankin työntekijä käytti tiedostojenjako-ohjelmaa laittomasti työkoneellaan

Kommentit

    Näytä lisää