FC Sovelto: it-sähläily syö tuhottomasti työaikaa

Julkaistu: , Päivitetty:

It-kouluttaja FC Sovelto sättii suomalaisia yrityksiä työntekijöiden puutteellisista tietotekniikkataidoista ja vetää tuekseen äskettäin julkaistun kansainvälisen it-vertailun.


World Economic Forumin kansainvälisessä it-tutkimuksessa Suomi on 13. sijalla vertailtaessa yritysten tekemiä koulutusinvestointeja. FC Sovelton mukaan osaamattomuuden hinta on kova, sillä jokaisen työaikaa menetetään sähläämiseen 36 minuuttia päivittäin.

- Jos Suomi haluaa säilyttää kansainvälisen kilpailukykynsä ja maineensa tietotekniikan edelläkävijänä, yritysten täytyy nähdä henkilöstön kehittäminen merkittävänä sijoituksena, joka maksaa itsensä varmasti takaisin, FC Sovelton toimitusjohtaja Sanna Varpukari-Anttila sanoo.

Varpukari-Anttilan mukaan työpaikoilla ei  enää niinkään pelätä, että tietotekniikan osaava henkilöstö käyttäisi työaikaansa esimerkiksi jonninjoutavaan nettisurffailuun.

Sen sijaan työntekijät ja myös esimiehet näyttävät hyväksyneen sen, että heikommallakin it-osaamisella juuri ja juuri pärjää, toimitusjohtaja miettii. Päivittäinen tuskailu tietotekniikan kanssa vain niellään.

- [It-osaamista] ei nähdä tehokkuustekijänä. Suurin osa tietotyöläisistä tekee jotain muuta työtä, jossa tietotekniikka on vain väline. Mutta iso osa päivästä voi kuitenkin kulua sen työvälineen äärellä.

Ongelmiin törmätään tyypillisesti esimerkiksi sähköpostin kalenteritoimintojen kanssa. Sähköiset työkalut antavat paljon uusia mahdollisuuksia ajanhallintaan, mutta ne jäävät hyödyntämättä.

- Toinen asia on se, että yrityksillä hyvin harvoin on sähköposti- tai kalenteriohjeistoa, tai kulttuuria, siitä miten viestejä nimetään ja kenelle niitä lähetetään. Sähköpostiin tulee valtavasti turhia viestejä, ja jakelulistat ovat isoja, Varpukari-Anttila hahmottaa.

Eniten henkilöstön it-koulutukseen investoidaan Tanskassa, WEF:n tutkimuksessa arvioitiin. Tanska sai myös parhaat kokonaispisteet tutkimuksessa.

Kommentit

    Näytä lisää