Digitoday

Microsoft muistaa myös korkeakoululaisia ilmaissoftalla

Julkaistu: , Päivitetty:

Bill Gatesin julkistama Live@edu-ohjelmistokokoelma koululaisille otettiin Suomessa ristiriitaisesti vastaan. Nyt Gates kertoi DreamSpark-hankkeesta, joka tarjoaa Microsoftin sovelluskehitysohjelmistoja korkeakouluopiskelijoille verkossa olevan palvelun kautta.


Ensimmäisessä vaiheessa ohjelmistot ovat maksutta yli 35 miljoonan opiskelijan saatavilla kymmenessä maassa, Suomi mukaan luettuna. DreamSpark-hankkeen tarkoituksena on parantaa opiskelijoiden valmiuksia toimia heti valmistuttuaan vaativissa työelämän projekteissa, Microsoft selvittää.

Siinä missä Live@edu sisältää perustyökaluja, kuten sähköpostin ja sähköisen lukujärjestyksen, oppimisen tueksi, kattaa DreamSpark järeämpiä työkaluja ohjelmistojen suunnitteluun ja kehittämiseen.

Johtaja Ismo Suikkanen Microsoftilta huomauttaa, että Suomessa DreamSpark ei ehkä hätkäytä niin paljon, koska hanke vastaa pitkälti MSDN AA:ta (Academic Alliance), jota hyödynnetään jo useassa it-opetusta tarjoavassa yliopistossa ja korkeakoulussa Suomessa. Erona on, että MSDN AA on maksullinen.

Microsoft kuitenkin tarjoaa taas ilmaiseksi ohjelmistoja opiskelukäyttöön. Tämä oli yksi niistä pääseikoista, jotka aiheuttivat Suomessa närää, kun Live@edu julkistettiin. Vastustavissa puheenvuoroissa on esitetty huoli suomalaisten ohjelmistoyritysten kilpailukyvystä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

DreamSpark tarjoaa seuraavat Microsoftin työkalut:

Kehitystyökaluista Visual Studion, eli ohjelmoinnin "Sveitsin armeijan linkkuveitsen", ja XNA Game Studion peliympäristöjen luontiin:

Visual Studio 2005 Professional Edition
Visual Studio 2008 Professional Edition
XNA Game Studio 2.0
(12 kuukauden akateeminen ilmaisjäsenyys XNA Creators Clubissa)

Suunnittelutyökalut luovien ideoiden muuntamiseksi digitaaliseksi sisällöksi web-sivuina, animaatioina tai digikuvina. Expression Studio, sisältäen:

Expression Web
Expression Blend
Expression Design
Expression Media

Microsoftin alustatyökalut hallittavan ympäristön luomiseksi suunnittelu- ja kehitystyökaluille:

SQL Server 2005 Developer Edition
Windows Server, Standard Edition

Voi tuntua erikoiselta, että Suomi on mukana heti DreamSparkin ensimmäisessä vaiheessa, kun edellytykset opetukselle ja oppimiselle ovat heikommat monessa muussa maassa. Suikkasen mukaan syynä on se, että Suomessa on järjestetty hyvin opiskelijoiden validointi CSC:n kautta. Opiskelijan kun pitää ensin todistaa olevansa jossakin korkeakoulussa kirjoilla.

Hanketta laajennetaan vuoden sisällä kattamaan myös muun maailman korkeakouluopiskelijat sekä lisäksi lukio-opiskelijat, jolloin se tavoittaisi mahdollisesti jopa miljardi opiskelijaa maailmanlaajuisesti.

Kommentit

    Näytä lisää