Teräväpiirto-tv ajoi MTV3:n ja Nelosen eri leireihin

Julkaistu:

Teräväpiirto on vaikea haaste Suomen kaupallisille tv-kanaville. Nelosen ja MTV3:n mielipiteet menevät täysin ristiin siinä, millä aikataululla karvalakkikansa saa tv-ohjelmansa teräväpiirtoisena.
Teräväpiirto on äkkipäätä katsoen pieni tv-kuvan laatua lisäävä ominaisuus. Se jakaa kuitenkin nyt myös kaupalliset tv-yhtiöt eri leireihin, sillä yhtiöiden liiketoiminnallinen ajattelu teräväpiirtotelevision kehittämisestä risteää täysin.

Keskustelu lähti liikkeelle Yleisradion pääjohtajan Mikael Jungnerin lupauksesta Taloussanomissa, etteivät valtakunnan pääkanavat muutu teräväpiirtoisiksi ainakaan ennen vuotta 2016.

Nelosen liiketoimintajohtaja Juha-Pekka Louhelainen tyrmää Jungnerin linjan täysin.

– En antaisi tuollaista lausuntoa omalta osaltani missään tapauksessa. Olemme todella aivan päinvastaisella kannalla kuin Yleisradio, Louhelainen kommentoi.

Nelosen toiveissa on saada valtakunnallinen kanavansa teräväpiirtoiseksi nopeasti, mielellään jo seuraavan viiden vuoden kuluessa.

Louhelainen kiistää, että Jungnerin näkemys hitaasta kehityksestä pääsisi jyräämään päätöksenteossa.

– Suomessa on kaksi kaupallista tv-kanavaa, ja myös meidän näkemyksillämme on painoarvoa.

Yllättäen Nelonen jää mielipiteessään yksin. MTV3:n toimitusjohtaja Pekka Karhuvaara kertoo MTV3:n pysyttelevän nimenomaan odottavalla ja katsovalla linjalla.

– Annetaan isojen maiden mennä edellä näissä asioissa. Suomen ei kannattaisi nyt olla esirivissä. Johan Suomenmaahan syntyisi kapina, jos dibiboksit pitäisi taas vaihtaa jonkin teräväpiirron takia, Karhuvaara kommentoi Taloussanomille.

Karhuvaara toteaa, että MTV3:lla ei ole mitään suunnitelmia teräväpiirron aikatauluista. Yhtiöllä ei myöskään ole aikomuksia teräväpiirto-tasoiseen ohjelmatuotantoon.

– Jossain vaiheessa voidaan tehdä tietysti lähetystä satelliitin tai kaapelin kautta, Karhuvaara jättää tien auki suunnitelmille.

Nelonen tahtoisi nimenomaan päästä käynnistämään teräväpiirtolähetykset valtakunnan verkossa mahdollisimman nopeasti.

– Maanpäällinen verkko on meille vahva toiminta-alue ja haluamme tuoda teräväpiirtoisen kuvan myös kuluttajille, Juha-Pekka Louhelainen perustelee.

– Meillä on myös valmius aloittaa teräväpiirtolähetykset valtakunnan verkossa vaikka saman tien. Vain taajuus puuttuu.

Nelonen ei ole aikaillut. Yhtiö aloittaa tänä tai ensi vuonna jo ensimmäisen oman teräväpiirtokanavansa. Sen jakelutieksi tulee satelliitti.

Nelosen teräväpiirtoinen satelliittikanava lähettää sekä ulkomaisia hittisarjoja että urheilua. Kanava on maksullinen.

– Maksullisuus on edellytys. Kuvan laadun paraneminen ei kasvata mainosrahaa. Mainostuotto kasvaa vain, kun katsojapeitto kasvaa, Louhelainen perustelee.

Suomalaisia siirtyi viime vuonna kasvavassa määrin satelliitti- ja kaapelikanavien asiakkaiksi. Tietoliikenteen ja tietotekniikan keskusliiton FiComin mukaan maksu-tv-tilauksien määrä kasvoi viime vuonna peräti 71 prosenttia.

– Teräväpiirto on aivan varmasti jossain määrin maksu-tv:n houkutin, Louhelainen myöntää.

Louhelainen ei usko Suomen pääkanavien kovin nopeasti menettävän katsojiaan taivaskanaville. Hänen mukaansa Nelonen seuraa kuluttajaa.

– Olemme siinä mielessä onnekkaasti jakeluriippumattomia, että minkä tien katsoja valitseekin, voimme toimia siellä. Vaikka satelliittikanavilla.

Kommentit

    Näytä lisää