Digitoday

Tietotekninen tumpelointi uhkaa potilasturvaa

Julkaistu: , Päivitetty:

Suomesta aikoinaan ponnistanut tietokoneen ajokortti haki Englannista terveydenhuolto-oppia ja on nyt rantautunut takaisin Suomeen lisänimikkeellä Health Supplement. Kuopiolaisen Savonia amk:n hoitotyön opiskelijat tekivät Suomen ensimmäiset Health-testit.
Terveydenhuollon tietotekniikkatutkinto ECDL Health Supplementia voidaan tarjota sillä valtilla, että tietotekniikan hallitseva terveydenhuollon ammattilainen voi pyyhkiä yhden stressitekijän pois kiireisestä päiväjärjestyksestään.

ECDL Finlandin mukaan Suomen terveydenhuoltoalalla on todettu työskentelevän paljon henkilöstöä, joiden perusosaaminen tietotekniikassa on heikkoa, ja tietoturvaan ja sähköisten asiakasrekistereiden käyttöön liittyviä ongelmia esiintyy jokapäiväisessä työssä.

Sen lisäksi, että ongelmat vievät aikaa hoitotyöltä, voi tietotekninen osaamattomuus myös vaarantaa yksittäisen henkilön potilasturvan.

- Tärkeintä on saada terveydenhuollon ammattilaiset ymmärtämään tietotekniikan tärkeys, sillä se on tälläkin alalla väistämätön osa toimintaa. Toivomme, että myös työnantajat ymmärtävät [koulutuksen] tarpeen, ECDL Finlandin palvelupäällikkö Hanna Voutilainen sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tutkinto on syntynyt työelämän tarpeesta ja se varmentaa ja todentaa terveydenhuoltoalan ammattilaisten tietoja ja osaamista tietoturvasta, asiakasrekistereiden käytöstä ja hallinnasta sekä asiakastietojen säilyttämisestä ja niihin liittyvästä lainsäädännöstä.

Isossa-Britanniassa Health-tutkinnon on suorittanut yli 400 000 terveydenhuollon ammattilaista, ja muista Euroopan maista Suomi on ensimmäisten joukossa ottamassa tutkintoa käyttöön. Kuopiolaisen Savonia amk:n hoitotyön opiskelijat tekivät pilottina Suomen ensimmäiset Health-testit:

- Testeistä saatu palaute oli erittäin hyvää. Palautteiden mukaan tutkinnon ensimmäiset suorittajat, kuopiolaiset terveydenhuoltoalan opiskelijat, todella pitävät tutkinnon aihealueita merkityksellisinä ja tarpeellisina ja kokevat aiheiden olevan tärkeitä potilastyössä työskenteleville, Voutilainen korostaa.

Health-tutkinto on sertifioitu ja kansainvälinen näyttö osaamisesta.

Kommentit

    Näytä lisää