Digitoday

Tietotekninen tumpelointi uhkaa potilasturvaa

Julkaistu: , Päivitetty:

Suomesta aikoinaan ponnistanut tietokoneen ajokortti haki Englannista terveydenhuolto-oppia ja on nyt rantautunut takaisin Suomeen lisänimikkeellä Health Supplement. Kuopiolaisen Savonia amk:n hoitotyön opiskelijat tekivät Suomen ensimmäiset Health-testit.
Terveydenhuollon tietotekniikkatutkinto ECDL Health Supplementia voidaan tarjota sillä valtilla, että tietotekniikan hallitseva terveydenhuollon ammattilainen voi pyyhkiä yhden stressitekijän pois kiireisestä päiväjärjestyksestään.

ECDL Finlandin mukaan Suomen terveydenhuoltoalalla on todettu työskentelevän paljon henkilöstöä, joiden perusosaaminen tietotekniikassa on heikkoa, ja tietoturvaan ja sähköisten asiakasrekistereiden käyttöön liittyviä ongelmia esiintyy jokapäiväisessä työssä.

Sen lisäksi, että ongelmat vievät aikaa hoitotyöltä, voi tietotekninen osaamattomuus myös vaarantaa yksittäisen henkilön potilasturvan.

- Tärkeintä on saada terveydenhuollon ammattilaiset ymmärtämään tietotekniikan tärkeys, sillä se on tälläkin alalla väistämätön osa toimintaa. Toivomme, että myös työnantajat ymmärtävät [koulutuksen] tarpeen, ECDL Finlandin palvelupäällikkö Hanna Voutilainen sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tutkinto on syntynyt työelämän tarpeesta ja se varmentaa ja todentaa terveydenhuoltoalan ammattilaisten tietoja ja osaamista tietoturvasta, asiakasrekistereiden käytöstä ja hallinnasta sekä asiakastietojen säilyttämisestä ja niihin liittyvästä lainsäädännöstä.

Isossa-Britanniassa Health-tutkinnon on suorittanut yli 400 000 terveydenhuollon ammattilaista, ja muista Euroopan maista Suomi on ensimmäisten joukossa ottamassa tutkintoa käyttöön. Kuopiolaisen Savonia amk:n hoitotyön opiskelijat tekivät pilottina Suomen ensimmäiset Health-testit:

- Testeistä saatu palaute oli erittäin hyvää. Palautteiden mukaan tutkinnon ensimmäiset suorittajat, kuopiolaiset terveydenhuoltoalan opiskelijat, todella pitävät tutkinnon aihealueita merkityksellisinä ja tarpeellisina ja kokevat aiheiden olevan tärkeitä potilastyössä työskenteleville, Voutilainen korostaa.

Health-tutkinto on sertifioitu ja kansainvälinen näyttö osaamisesta.

Kommentit

  Näytä lisää

  Tuoreimmat
  1. Juuri nyt
  2. JYPin tuska jatkuu – Eric Perrinillä tunteikas ja juhlallinen paluu Turkuun
   SM-liiga
  3. Katukissa Felicetten matka maailman ensimmäiseksi avaruuskissaksi on painunut unholaan – traaginen tarina kertoo kylmän sodan julmuudesta
   Ulkomaat
  4. Kauppias halusi ruokkia lapset lakon aikana, Raision kaupunki kielsi – ”Naurettavaa poliittista vääntöä lasten kustannuksella”
   Kotimaa
  5. Näin hautaat humpuukin – 10 tapaa tunnistaa väite, jonka uskominen voi vain tehdä haittaa terveydellesi
   Hyvä olo
  6. Tapparan fanit odottivat tätä hetkeä kuumeisesti lähes 30 vuotta – ”Parempi myöhään kuin ei milloinkaan”
   SM-liiga
  7. Satoja ihmisiä jäi porttien taakse Ykkösen kärkiottelussa Helsingissä – ”Ei ollut riittävästi järjestyksenvalvojia”
   Jalkapallo
  8. David Hasselhoff, 66, julkaisi kuvia häistään – intiimi juhla järjestettiin vain lähipiirille: 38-vuotias morsian ihastutti pitsiluomuksessa
   Viihde
  9. Tunti sitten
  10. Hurja takaa-ajotilanne Porissa – kovakuntoinen konstaapeli juoksi pakoon pyörällä yrittäneen karkulaisen kiinni
   Kotimaa
  11. Porissa keksittiin huikea malli, jolla kouluista ylijäänyt ruoka jaetaan käyttöön – monta hyvää vaikutusta
   Ajankohtaista
  12. Hämmästyttävä arkistolöytö paljastaa uutta tietoa yleisurheilua järisyttäneestä vallankumouksesta – katso kuva
   Yleisurheilu
  13. Näytä lisää