Digitoday

Tietotekninen tumpelointi uhkaa potilasturvaa

Julkaistu: , Päivitetty:

Suomesta aikoinaan ponnistanut tietokoneen ajokortti haki Englannista terveydenhuolto-oppia ja on nyt rantautunut takaisin Suomeen lisänimikkeellä Health Supplement. Kuopiolaisen Savonia amk:n hoitotyön opiskelijat tekivät Suomen ensimmäiset Health-testit.
Terveydenhuollon tietotekniikkatutkinto ECDL Health Supplementia voidaan tarjota sillä valtilla, että tietotekniikan hallitseva terveydenhuollon ammattilainen voi pyyhkiä yhden stressitekijän pois kiireisestä päiväjärjestyksestään.

ECDL Finlandin mukaan Suomen terveydenhuoltoalalla on todettu työskentelevän paljon henkilöstöä, joiden perusosaaminen tietotekniikassa on heikkoa, ja tietoturvaan ja sähköisten asiakasrekistereiden käyttöön liittyviä ongelmia esiintyy jokapäiväisessä työssä.

Sen lisäksi, että ongelmat vievät aikaa hoitotyöltä, voi tietotekninen osaamattomuus myös vaarantaa yksittäisen henkilön potilasturvan.

- Tärkeintä on saada terveydenhuollon ammattilaiset ymmärtämään tietotekniikan tärkeys, sillä se on tälläkin alalla väistämätön osa toimintaa. Toivomme, että myös työnantajat ymmärtävät [koulutuksen] tarpeen, ECDL Finlandin palvelupäällikkö Hanna Voutilainen sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tutkinto on syntynyt työelämän tarpeesta ja se varmentaa ja todentaa terveydenhuoltoalan ammattilaisten tietoja ja osaamista tietoturvasta, asiakasrekistereiden käytöstä ja hallinnasta sekä asiakastietojen säilyttämisestä ja niihin liittyvästä lainsäädännöstä.

Isossa-Britanniassa Health-tutkinnon on suorittanut yli 400 000 terveydenhuollon ammattilaista, ja muista Euroopan maista Suomi on ensimmäisten joukossa ottamassa tutkintoa käyttöön. Kuopiolaisen Savonia amk:n hoitotyön opiskelijat tekivät pilottina Suomen ensimmäiset Health-testit:

- Testeistä saatu palaute oli erittäin hyvää. Palautteiden mukaan tutkinnon ensimmäiset suorittajat, kuopiolaiset terveydenhuoltoalan opiskelijat, todella pitävät tutkinnon aihealueita merkityksellisinä ja tarpeellisina ja kokevat aiheiden olevan tärkeitä potilastyössä työskenteleville, Voutilainen korostaa.

Health-tutkinto on sertifioitu ja kansainvälinen näyttö osaamisesta.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Onko muna päivässä liikaa vai hyväksi? Tutkimus löysi selvän yhteyden maailman yleisimpiin sairauksiin

  2. 2

   Yle: Kaasuautoilijoista tullut pieni riesa tankkausasemilla – ”aika idiootti saa olla...”

  3. 3

   Kimmo Elomaan epäillään nostaneen velkojien ohi yli 120 000 euroa ghanalaisella kortilla – IL: Kylpytakin taskusta löytyi 10 000 euroa

  4. 4

   Mafiagangsterin pojalleen ostamasta jääkiekkojoukkueesta tuli ”historian väkivaltaisin” – tositarina hämmästyttää käänteillään

  5. 5

   Kaisla, 20, yllättyi joidenkin miesten reaktioista armeijassa – ”Tuntuu oudolta, miten samanikäiset ajattelevat toisesta sukupuolesta”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   David Beckham teki kuninkaallisissa häissä ”moukkamaisen” etikettivirheen – fanit paheksuvat: ”Aivan kuin kirkko olisi vaihtopenkki”

  2. 2

   Meghanin ja Harryn viralliset hääkuvat viimein julki – umpirakastunut pari poseeraa rennosti hymyillen

  3. 3

   Entinen Playboy-malli päätyi järkyttävään tekoon: hyppäsi pilvenpiirtäjästä pienen poikansa kanssa

  4. 4

   Prinssi Harryn viehättävät ex-tyttöystävät varastivat huomion satuhäissä – miksi ihmeessä kuninkaalliset kutsuvat entiset kumppaninsa häihinsä?

  5. 5

   Kommentti: Meghanista julkaistut valokuvat paljastavat armottomasti, millainen elämä tuoretta vaimoa oikeasti odottaa – harva olisi valmis tähän

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Nanna, 22, otti aurinkoa bikineissä pihalla, kun kuuli naapurin törkeän kommentin: ”Uppos aika syvälle”

  2. 2

   Susanna Kosken ja pitkäaikaistyöttömän kohtaaminen Ylellä pöyristytti katsojia: ”Kylmäävää ja erittäin vastenmielistä”

  3. 3

   Nuoripari luuli ostavansa 93 000 euron asunnon – ei ymmärtänyt yhtä kohtaa kauppakirjassa

  4. 4

   Intiimit keskustelut häähumusta julki: kuningatar ojensi tomerasti prinssi Philipiä – Meghanin ”lipsautus” pöyristyttää somessa

  5. 5

   Sebastian Aho takoi hattutempun, USA jäi jalkoihin! IS seurasi

  6. Näytä lisää