Yle tekee hd-päätökset vuoden 2010 jälkeen

Julkaistu: , Päivitetty:

Yle ryhtyy hd-lähetysten tekniseen testaamiseen, mutta yhtiö tekee teräväpiirtolähetyksistä päätöksen vasta vuoden 2010 jälkeen, kertoo hd-asioita tutkaileva Ylen johtaja Olli-Pekka Heinonen.
Heinonen selvittää, että aikaisintaan vuonna 2010 testaus ulotetaan kuluttajien ulottuville. Silloin Ylen hd-lähetyksiä pilotoidaan satelliitin välityksellä.
- Emme ole vielä valinneet, minkä satelliitin kautta lähetykset ajetaan, Heinonen huomauttaa.

Heinonen johtaa Yleisradiossa työryhmää, joka laatii yhtiölle oman teräväpiirtostrategian.

Vuosi 2010 on myös ollut tavoiteaikataulu antennipohjaisen digi-tv-standardin dvb-t:n päivittämistä dvb-t2:ksi. Se mahdollistaisi myös teräväpiirtolähetykset maanpäällisissä lähetyksissä.

Digitan aikaisemmin kertoman näkemyksen mukaan maanpäälliset hd-lähetykset alkavat uudessa, nykykanavista erillisessä kanavanipussa, ja niitä mahtuu siihen korkeintaan viisi. Silloin niissä käytetään H.264/MPEG-4 AVC -pakkausstandardia.
Teräväpiirtoa varten tarvitaan uusi dvb-2-digiboksi. Nykylaitteilla hd-lähetykset eivät näy.

Suomalaisista Nokia ja Digita sekä muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC ovat olleet voimakkaasti ajamassa uutta standardia eteenpäin. Sen määritykset ovat valmistumassa lähiaikoina, tämän vuoden alkupuolella, ja ensimmäiset laitetoimitukset alkavat ensi vuoden loppupuolella.

Heinonen ei vielä halunnut ottaa kantaa dvb-t2:een. Hänen mukaansa kehitystä seurataan muiden vaihtoehtojen ohella Ylessä. Yksi tutkimuskohde on lähettää hd-signaalia ip-televisiolähetyksissä.

Yle-johtaja korostaa, että Yle on jo vuosia ollut hd-aallossa mukana ohjelmatuotannon puolella. Heinonen sanoo, että yhä suurempi osa Yleisradion draamatuotannosta kuvataan teräväpiirtokameroilla.

- Suomi on hd-asioissa Euroopan keskitasoa. Ruotsi on selvästi etukenossa, sillä siellä SVT:llä on jo oma hd-kanava satelliitissa.

Kommentit

    Näytä lisää