Lisää rahaa isommista kovalevyistä - Digitoday - Ilta-Sanomat

Teosto haluaa kasettimaksun muistikännyköille

Tekijänoikeusjärjestöt ehdottavat hyvitysmaksun laajentamista myös sellaisiin matkapuhelimiin, joihin sisältöä voi tallettaa. Teosto, Kopiosto, Gramex ja Tuotos viittaavat IRC Gallerian käyttäjiltä tehdyn kyselyn tuloksiin, joiden mukaan matkapuhelimiin ja irtokovalevyihin tallennetaan huomattavat määrät musiikkia ja videota.

Teosto kerää hyvitysmaksun ja opetusministeriö tekee vuosittain päätöksen tuottojen jakamisesta. Vuonna 2006 tilitetty summa oli 11,3 miljoonaa euroa.

23.11.2007 10:54 | Päivitetty 23.11.2007 10:53

Tekijänoikeusjärjestöjen lehdistötiedotteessa viitataan siihen, että yksityiseen kopiointiin käytettävien laitteiden valmistajat ja maahantuojat ajavat yksityisen kopioinnin hyvitysmaksun puolittamista kaikissa digitaalisissa tallennuslaitteissa. Järjestöjen mukaan tämä merkitsisi huomattavaa tulojen kaventumista taiteilijoille, kun luovien sisältöjen kopiointi yksityiseen käyttöön tapahtuu yhä yleisemmin juuri digitaalisille laitteille.

- Kuluttajakäyttäytymisen muutosten myötä sisältöjä kopioidaan yhä enemmän musiikkikännyköiden kaltaisiin monikäyttölaitteisiin. Hyvitysmaksun on luonnollisesti seurattava tätä kehitystä. Tekijänoikeusjärjestöt esittävätkin, että hyvitysmaksua aletaan kerätä tasapuolisuuden nimissä myös monikäyttölaitteista, sanoo Kopioston toimitusjohtaja Pekka Rislakki.

Esimerkiksi mp3-soittimet ovat nykyisin hyvitysmaksun piirissä, eivät sen sijaan kännykät, jotka toimivat mp3-soittimen tapaan. Kuitenkin tuotemainonnassa käytetty termi musiikkipuhelin jo itsessään kertoo, millä ominaisuudella näitä laitteita markkinoidaan ja millä ominaisuudella halutaan vedota kuluttajiin, järjestöjen tiedote sanoo.

Tekijänoikeusjärjestöt eivät esitä hyvitysmaksua sellaisiin matkapuhelimiin, joissa ei ole musiikin tallennusominaisuutta.

Lain mukaan yksityiseen käyttöön voi kopioida muutaman kappaleen tekijänoikeuksin suojatuista taiteellisista teoksista, kuten musiikkikappaleista. Tätä kopiointia hyvitetään teosten tekijöille lakisääteisellä hyvitysmaksulla, jota myös EU edellyttää.

- Yhä useampi laite voi tallentaa ja toistaa yhä suurempaa määrää suojattuja teoksia. Yksityisen kopioinnin määrä kasvaa. Hyvitysmaksun rakenne ja taso ovat kuitenkin pysyneet ennallaan. Hyvitysmaksun tulisi seurata teosten yksityisen kopioinnin tosiasiallista laajuutta ja määrää, Rislakki painottaa.

Rislakin mukaan nykyisin sovellettava opetusministeriön asetus hyvitysmaksuista on hyvin sovellettavissa myös uusiin laitteisiin. Hän vaatii , että tallennuskapasiteettien kasvu on huomioitava ja siksi hinnastoon on lisättävä kaksi uutta kategoriaa.

Tekijänoikeusala haluaa kasvattaa perintäluokkia Hyvitysmaksut

Digitaaliset tallennusalustat: HyvitysmaksuMuisti0,20 euroaenintään 1 gigatavu0,60 euroa1-10 gigatavua1,20 euroa10-25 gigatavua1,80 euroayli 25 gigatavua  Digitaaliset audio- ja videotallentimet: HyvitysmaksuMuisti4 euroaenintään 512 megatavua7 euroa512 megatavua - 1 gigatavu10 euroa1-20 gigatavua12 euroa20-50 gigatavua15 euroa50-150 gigatavua18 euroa150-240 gigatavua  Esitetyt uudet hyvitysmaksukategoriat: HyvitysmaksuMuisti22 euroa240-480 gigatavua26 euroayli 480 gigatavua

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?