Tietoturva on uskon asia - Digitoday - Ilta-Sanomat

Uskotko, että olet turvassa?

Juttelin taannoin riskienhallinta-alan konsultin kanssa tietoturvasta. Keskustelu kääntyi siihen, että arkinen tietoturva ei usein perustu mihinkään muuhun kuin uskoon.

19.9.2007 8:15 | Päivitetty 18.9.2007 23:35

Näinhän sen voi nähdä: turvallisuuden tunteeseen on inhimillinen tarve, ja siksi turvallisuuteen halutaan uskoa.

Uskoa voivat kyllä luoda ja vahvistaa monenlaiset tietoturvatoimenpiteet, -sovellukset, -laitteet ja -palvelut, mutta uskottava niihinkin on, ennen kuin niitä ottaa käyttöön. Kukapa turhasta maksaisi?

Uskotaan, että kaikki menee niin kuin ennenkin. Että taivas ei putoa niskaan tai että lattia ei romahda tänään alta, koska niin ei ole ennenkään käynyt.

Uskotaan, että minua ei huijata. Tuo huoltoaseman myyjä tai tämä ravintolan tarjoilija ei vetäise magneettikorttiani salaa kahden lukijan läpi.

Uskotaan, että joku muu yrityksessä varmaan huolehtii näistä asioista.

Uskotaan, että jos minä vaikka tuota nyt klikkaankin, mitään kamalaa ei tapahdu.

Uskotaan, että jos väitöskirjani on tallennettu tietokoneen kiintolevylle, se ei katoa sieltä mihinkään.

Uskotaan, että kukaan ei käy öisin kaivelemassa roskalaatikoista luottokorttinumeroitani.

Nämä kaikki ovat uskon asioita. Sitä uskoo, että taivas ei putoa niskaan, koska vaihtoehto olisi liian raskas pienelle ihmismielelle. Ei kukaan jaksa elää päivittäin odottaen sitä, että jotakin kamalaa tapahtuu.

Siksi tällaista uskoa tarvitaan.

Lainkuuliaisuus ja kiinnijäämisen pelko saattavat olla pelotteita, jotka antavat olettaa, että se tarjoilija ei yritä vetää välistä. Silti kaikki on sen varassa, uskonko vai en, että korttiani vingutetaan asianmukaisesti.

Voin tuudittautua ajattelemaan töissä, että joku jossakin muualla on ajatellut tämän asian minun puolestani. Että varmaan mikrotuki tai tietohallinto tietää.

Surfaaminen on paljon sujuvampaa, kun selain- ja tietoturva-asetukset eivät ole ihan huippuunsa kiristetyt. Eihän aiemminkaan ole mitään tapahtunut. Koskaan ei ole tarvinnut edes virustorjuntaohjelmaa asentaa, kun ei ole ollut viruksia.

Eivät kiintolevyt noin vain mene rikki. Joka sellaista väittää, on varmasti kiintolevyvalmistajalla töissä – nehän niitä levyjä haluavat kalliiseen hintaan myydä.

Ja ei kai kukaan oikeasti dyykkaile muiden roskien seasta kuitteja?

Usko tai älä.

Voi tietysti olla, että usko turvallisuuteen on sittenkin usein vain mielen laiskuutta, sitä, että ei viitsi ajatella asiaa silloinkaan, kun siihen olisi syytä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?