Verkkoavoimuudessa ei perää - Digitoday - Ilta-Sanomat

Ruotsi kompastui pöksyihin

Onkohan ruotsalaisilla keulinut mopo käsistä, kun aikuisille tarkoitettu alusvaatekisa suljettiin pedofiilipelkoihin liittyvän vastalauseryöpyn takia?

31.8.2007 11:53 | Päivitetty 31.8.2007 11:10

Tänä vuonna Ruotsista on kuulunut kummia. Kansankotia kiusaavat milloin julkeat piraatit, milloin palvelimilla lymyilevät tietorikolliset, milloin pankkitroijalaiset ja kalastelijat, milloin Brasiliaan pakenevat luottokorttivilunkimiehet, milloin digi-tv-sabotöörit. Ja sitten on se urkintalakiehdotus.

Nyt ruotsalaiset on yllätetty pöksyt nilkoissa pedofiilijahdissa. Surströmmingit menivät väärään kurkkuun, kun ilmeisesti turhan mummomaisesta imagosta kärsivä pikkuhousumaakari Sloggi päätti nuorentaa imagoaan raflaavalla kampanjalla.

Kalsarifirma järjesti kilpailun, jossa etsittiin parasta alushousujen verhoamaa peppua. Kilpailijat lähettivät omia kalsonkikuviaan arvosteltavaksi kilpailussa muiden nimettömiä vastaan.

Kilpailuun ei kuitenkaan enää pääse sloggautumaan, sillä meno kävi ruotsalaismakuun liian kuumaksi ja kisa keskeytettiin.

Kaukaa haettu juttu

Ei siinä mitään, että ei sallita Sloggin peräkisan kaltaisia tempauksia. Tuollainen pyllyily voi aina koetella hyvän maun rajoja. Pyllistäminen ei kuulu hyviin tapoihin, on aina opetettu.

Takamuskilpa on myös tuonut pöksy-yhtiölle kovasti julkisuutta, ja varmasti moni on sitä mieltä, että kyseenalaisilla keinoilla.

Vaikeaa on kuitenkin ymmärtää syytä, jonka ruotsalaiset ovat lehtitietojen mukaan pyllykisakieltoonsa löytäneet. Perusteluna on nimittäin käytetty sitä, että pedofiilit voisivat innostua kuvista, joissa ihmiset pyllistelevät kalsareissaan kaikelle kansalle.

Eikö tämä nyt ole aika kaukaa haettua? Miksi ihmeessä aikuisten tai ainakin sellaisiksi oletettujen ja sellaisina esiintyvien ihmisten alusvaate-esittelyt pedofiilejä kiinnostaisivat? Lapsetko ne bebakilpaan osallistuivat?

Jos näin on, vanhempien on varmaankin syytä kertoa lapsilleen kalsarikuvien julkaisemisen ihanuudesta ja kurjuudesta.

Sloggin edustaja on julkisuudessa sanonut, että osanottajat olivat aikuisia ihmisiä, jotka ovat itse halunneet lähettää kuvansa mukaan kilpailuun. En tiedä, miten Sloggi varmisti sen, että peppukisan osanottajat olivat aikuisia, mutta niin se on antanut ymmärtää tehneensä.

Kielletään edes oikealla nimellä

Toivottavasti pedofiileistä ei olla tekemässä jokerikorttia, jonka voi lyödä pöytään vähän tilanteessa kuin tilanteessa, niin, että jos jokin verkossa on ärsyttävää tai kiusallista tai siitä halutaan muuten vain eroon, vedotaan pedofiilien torjuntaan.

Vaikka pöksyparaati kuinka loukkaisi jonkun käsitystä säädyllisyydestä tai hyvästä mausta, sen kieltäminen sillä perusteella, että kuvat voivat päätyä pedofiilien käsiin, on typerä. Jos ei haluta nähdä paljasta pintaa, niin kiellettäköön sitten paljaan pinnan näyttäminen. Jos pidetään mauttomana kankkumarkkinointia, kiellettäköön kinkerit sillä perusteella.

Mutta silloinhan saattaisi tulla leimatuksi moralisoijaksi, tiukkapipoksi, kukkahattutädiksi.

Suljetaanko nuorison suosimat galleriasivustot? Entä aikuisten galleriat? Joutuvatko postimyyntiliikkeet seuraavaksi luopumaan kuvastoistaan? Tai leikelläänkö katalogeista alusvaatekuvat pois?

Esitelkööt aikuiset alusvarusteitaan, jos haluavat. Lasten paikka tuollainen kilpailu ei tietenkään ole missään tapauksessa. Näköjään maailmassa riittääkin sellaisia aikuisia, jotka haluavat näytellä peppujaan miljoonille.

Oikeasti paljon huolestuttavampaa on vaikkapa se huoleton into, jolla ihan oikeat lapset ja teinit julkaisevat kuviaan erilaisissa verkkogallerioissa ja yhteisöpalveluissa. Kuinka monelle heistä tulee mieleen se, että kuvia ei välttämättä enää koskaan saa jakelusta pois kun ne on kerran siihen laittanut?

Toisaalta teinit ovat löytäneet netistä myös rankaisun ja kiusaamisen välineen. Opettajista ja entisistä tyttö- tai poikaystävistä julkaistaan kostoksi kuvia ja videoita, koska siihen on muka jokin oikeus.Kuinka monet vanhemmat osaavat opettaa lapsilleen, mitä verkossa saa ja mitä ei saa tehdä?

Kuinka moni vanhemmista edes tietää, mitä verkossa voi tehdä, saati mitä siellä saa ja mitä ei saa tehdä?

Koska tietokoneen ja internetin turvallinen käyttö saataisiin myös ala-asteen koulujen opetusohjelmiin?

Pelottelu pelottaa

Lapsia pitää ehdottomasti ja aina suojella pedofiileiltä ja muilta ahdistelijoilta, mutta jokin tolkku pitää olla siinä, millä tavoin heitä suojellaan.

Jos aikuisia pelotellaan pedofiileillä joka käänteessä, vaarana on, että oikeat lasten ahdistelijat pääsevät rauhassa puuhastelemaan, kun huomio käännetään milloin mihinkin turhanpäiväiseen – esimerkiksi hölmöihin kalsarikisoihin.

Jos aikuisia pelotellaan pedofiileillä siksi, että saataisiin jonkinlaista omaa agendaa ajetuksi, syyllistytään itse asiassa tietynlaiseen lasten hyväksikäyttöön. Lapsia käytetään silloin työkaluna omien pyrkimysten tavoitteluun.

Kun ihmisiä tarpeeksi pelotellaan, he alkavat ennen pitkää pelätä. Ja kun ihmiset todella pelkäävät, he alkavat pelätä kaikkea.

Kaikkihan vihaavat pedofiilejä, tai vaikka terroristeja. Ne ovat molemmat kaikille yhteisiä vihollisia. Niiden kaltaisilla ”helpoilla” vihollisilla on kautta historian haettu oikeutusta kaikenlaiseen pahaan, jopa kiduttamiseen ja tappamiseen.

Eikö pedofiileistä tällä tavalla tehdä voimakkaampia kuin ne ovatkaan? Jos näille vihollisille annetaan näin paljon valtaa, ne ovat jossakin mielessä jo voittaneet. Olemmeko me muut netin edessä oikeasti niin aseettomia ja niin peloissamme?

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?