Digitoday

Australian hallitus näpelöi Wikipediaa omaksi edukseen

Julkaistu:

Australian pääministerin John Howardin henkilökuntaa syytetään Wikipedian editoinnista poistamalla hallitukselle kiusallisia yksityiskohtia. Editointeja oli kaikkiaan 126 kappaletta.


Hallituksen tiedottajan mukaan pääministeri Howard ei ollut käskenyt henkilökuntaansa muuttamaan Wikipedian artikkeleita.

Sydney Morning Heraldin mukaan pääministerin ja hallituksen kansliasta on tehty kaikkiaan 126 muutosta Wikipediaan. Eräs niistä koski talouasioita hoitavaa Peter Costelloa, jonka kohdalta poistettiin vertaus ”Kapteeni Smirkiin”.

Howardin paljon keskustelua herättänyttä pakolaispolitiikkaa koskevassa artikkelissa puhuttiin ”epähumaaneista olosuhteista”. Pääministerin kanslia lisäsi sanan ”väitetään” (epähumaaneiksi olosuhteiksi).

Valtaosa kanslian tekemistä muutoksista ei kuitenkaan liity hallituksen toimintaan. Mukana oli ilmauksia kuten ”vapaamuurarius on saatanan työtä”, ”mormonismi on saatanan työtä” ja ”Jeesus on jumala”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Australian puolustusministeriön henkilökunta on myös tehnyt viitisen tuhatta muutosta Wikipediaan. Muutokset sisältävät korjauksia maan puolustukseen ja esimerkiksi Howardin puoluetta koskevien negatiivisten kommenttien poistamista. Asian tultua julki puolustusministeriö sulki työntekijöiltään pääsyn Wikipediaan.

Australialaisten tekemät muutokset paljastuivat Wikiscanner-ohjelmalla, joka ei paljasta henkilöitä mutta keertoo, mistä organisaatiosta muutokset ovat peräisin. Ohjelman loi yhdysvaltalainen hakkeri Virgil Griffith, AFP kertoo.

Kommentit

    Näytä lisää