Digi-tv-verkko täydentyy 48 lähettimellä

Televisioyhtiöt MTV, SWelcom ja Yleisradio ovat sopineet Digitan kanssa digitaalisten televisiolähetysverkkojen täydentämisestä A- ja B-kanavanippujen osalta. Sopimuksen mukaan Digita rakentaa 48 täytelähetintä parantamaan digi-tv-näkyvyyttä eri puolilla Suomea.

| Päivitetty

Tavoitteena on saada täytelähettimet rakennettua tämän vuoden loppuun mennessä. Näistä 31 täytelähettimen sijainti on nyt päätetty. Loppuosan sijaintipaikka täsmentyy kesän ja alkusyksyn aikana tehtävien mittausten perusteella, Digita ilmoittaa.

Kanavanippu A:n televisiokanavia ovat YLE TV1, YLE TV2, YLE Extra, YLE Teema ja YLE FST5. Kanavanippu B:n kanavia ovat MTV3, MTV3 MAX (maksullinen), Subtv, Subtv Juniori/Subtv Leffa (maksullinen), Nelonen ja JIM.

Digitaalinen lähetysverkko koostuu tv-asemista, joita on koko maassa 36. Näiden tv-asemien lisäksi tarvitaan täytelähetinasemia täydentämään digitaalisia tv-lähetyksiä.

Nyt sovitut 48 täytelähetintä rakennetaan pääosin alueille, joilla ei ole aiemmin ollut analogista alilähetintä. Näillä alueilla antennitalouksien on digitaalisten lähetysten vastaanottamista varten suunnattava antenninsa uudelleen kohti uutta digitaalista täytelähetinasemaa.

Katveet selville

Täytelähettimien lisäys täydentää maanpäällisen verkon peittoa. Tämän jälkeenkin näkyvyysalueiden sisäpuolella saattaa olla yleensä maastosta johtuvia katve- ja aukkopaikkoja, joilla lähetysten vastaanotto ei ole mahdollista normaaleilla vastaanottoantennijärjestelmillä. Katvealueita on ympäri Suomea, ja alueet ovat yleensä hyvin pieniä, Digita arvioi.

Digita on sopinut televisioyhtiöiden kanssa myös katvealuekartoituksesta sekä siihen liittyvästä neuvontapalvelusta, jonka mukaan Digita arvioi vastaanottotilanteen mittaus- tai laskentatulosten perusteella ja tekee ratkaisuehdotuksen digi-tv-vastaanoton toteuttamiseksi.

Digita tekee alueellisia kenttämittauksia loppuvuoden aikana kartoittaakseen mahdollisia katvealueita. Pientaloasukkaat antennitalouksissa voivat tehdä katvealueilmoituksen internetissä osoitteessa www.digitv.fi. Katvealueilmoitusten perusteella Digita tekee tarkempia kenttämittauksia ja tarjoaa ratkaisuehdotuksen digi-tv-näkyvyyden parantamiseksi pientaloille ja taloyhteisöille.

Mittausten yhteydessä selvitetään myös ne kohteet, joissa satelliittiratkaisu on ainoa vaihtoehto maanpäällisen digitaalisen televisioverkon peruspalveluiden vastaanottoon.

Myös valtakunnallinen palvelukeskus DigiTV Info palvelee näkyvyysongelmatilanteissa ja vastaa digitaalisten tv-lähetysten antennivastaanottoa koskeviin kysymyksiin puhelimitse ja sähköpostitse.

Vuoden loppuun mennessä käyttöön otettavat 31 täytelähetintä:

1.      Utsjoki, Nuorgam 2.      Utsjoki, Nuvvus 3.      Inari, Näätämö 4.      Inari, Njeskim - uusi 5.      Kittilä/Enontekiö, Raattama - uusi 6.      Savukoski, Martti - uusi 7.      Savukoski, Tanhua - uusi 8.      Kemijärvi, Suomutunturi - uusi 9.      Salla, Hirvasvaara - uusi 10.     Kuusamo/Suomussalmi, Hossa - uusi 11.     Hyrynsalmi/Puolanka, Paljakka - uusi 12.     Suomussalmi, Myllylahti - uusi 13.     Pudasjärvi, Hirvaskoski - uusi 14.     Ylitornio/Pello, Raanujärvi - uusi 15.     Kolari, Vuolittaja - uusi 16.     Kuhmo, Iivantiira - uusi 17.     Hyrynsalmi 18.     Hyrynsalmi, Kypärävaara - uusi 19.     Paltamo, Kivesjärvi - uusi 20.     Nilsiä, Keski-Siikajärvi - uusi 21.     Joroinen, Huutokoski - uusi 22.     Kyyjärvi, Möttönen - uusi 23.     Pylkönmäki - uusi 24.     Saarijärvi, Kalmari - uusi 25.     Saarijärvi, Mahlu - uusi 26.     Pieksämäki, Halkokumpu - uusi 27.     Juupajoki, Kopsamo - uusi 28.     Orivesi, Talviainen - uusi 29.     Jämsä/Kuhmoinen, Ouninpohja - uusi 30.     Vammala, Sävi - uusi 31.     Vammala, Nuupala - uusi

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?