- Olen kyllä ehtinyt käydä täällä aiemmin, joten tilanne on aika selkeä.
Starttia pehmentää myös se, että Mero tuntee yhtiön perustajiin kuuluvan Asmo Halisen ja hallituksen puheenjohtajan Ilkka Vesterisen entuudestaan.
Mero napattiin peliyhteisöpalveluja kehittävän Apajan toimitusjohtajaksi ja osakkaaksi Nokiasta, jossa hän ehti vuoden verran vastata globaalisti yhtiön strategisista kumppanuuksista.
Miksi jättiyhtiö vaihtui alle 40 työntekijän pajaan?
- Ajattelin niin, että Suomen mittakaavassa tulee harvoin näin mielenkiintoisia caseja vastaan. Aapeli on yksi mielenkiintoisimpia ja potentiaalisimpia online-yhteisöjä.
Apaja tunnetaan Suomessa
Aapeli-peliyhteisöpalvelustaan, jonka nimi on ulkomailla Playray. Mero kuvailee itseään erittäin yrittäjähenkiseksi ihmiseksi ja on innoissaan siitä, että Apajassa hän pääsee lähelle kuluttajamarkkinoita. Nokiastakaan hänellä ei ole pahaa sanottavaa, päinvastoin.
- Olin todella vaikuttunut siitä, miten tehokas Nokian globaalin koneiston voima on. Strateginen ajattelu on siellä hyvin vahvaa ja jos me päästäisiin Apajalla joskus lähellekään samaan, se olisi todella hienoa.
Suuntana Aasia ja Itä-Eurooppa Meron keskeisiä tehtäviä Apajassa on yhtiön kasvustrategian kehittäminen ja toteuttaminen. Yhtiön palvelu on viety jo Saksaan, Hollantiin, Norjaan ja Espanjaan.Tänä vuonna Eurooppa
- Tavoitteena on, että vielä tämän vuoden puolella kasvamme vahvasti Euroopassa, Mero kertoo.
Ainakin Italian, Ranskan ja Britannian markkinat houkuttelevat, mutta myös Itä-Euroopan suuntaan tähyillään. Monissa Itä-Euroopan maissa, esimerkiksi Puolassa, on Meron mielestä paljon potentiaalia, koska markkinat ovat vielä varsin kehittymättömät.
Hän uskoo kuitenkin Apajan pärjäävän myös kehittyneillä markkinoilla omalla konseptillaan, joka yhdistää web 2.0 -tyyppisen yhteisöpalvelun ja pelisaitin. Myös Aasiaan meno kuuluu suunnitelmiin muutaman vuoden sisällä.
Ulkomaille pyritään kumppaneiden avulla. Esimerkiksi Hollannissa tehdään yhteistyötä SanomaWSOY:hyn kuuluvan ilse-median kanssa.
- Kumppani voi olla vaikka hyvin menestyvä online-kanava, Maikkarin tyyppinen portaali tai sanomalehti, jolla on vahva brändi.
Kotiäidit pelaavat Aapelissa
Moni vertaa Apajaa Habbo Hotelia pyörittävään Sulakkeeseen, jonkä ympärillä on kohkattu vuosikaudet. Seuraako Aapeli Habbo Hotelin jalanjälkiä?
- Uskon, että Aapeli harppoo ihan omia askeliaan. Erotumme ennen kaikkea tarjoomassa, minkä lisäksi kohdeyleisö on laajempi.
Habbo Hotel on profiloitunut nuorten verkkoyhteisöksi. Aapelissa pelaamisella on suurempi rooli, vaikka mukana on myös yhteisöllisyyttä. Aapelissa on samantapaisia piirteitä kuin Habbo Hotelissa. Aapelilaiset voivat luoda hahmoja ja ostaa yhteisön omalla valuutalla, taateleilla, erilaisia lisäpalveluja tai vaikka virtuaalivaatteita hahmoilleen.
Käyttäjät tuovat 70 prosenttia tuloista, loput tulee mainoksista.
Kolmannes Aapelin käyttäjistä on yli 30-vuotiaita ja sukupuolijakauma menee suunnilleen tasan.
- On paljon äitejä, jotka pelaavat tai viettävät aikaa Aapelissa päivisin.
Sukeltajasta lentäjäksi
Inka Mero, 31
Koulutus: Kauppatieteiden maisteri (pääaineena teknologiajohtaminen).Ura: Nokiassa keväästä 2006 globaaleista strategisista alliansseista ja kumppanuuksista vastaavana. 2000–2006 veti SysOpen Digiassa älypuhelinliiketoiminnan myyntiä, markkinointia ja kansainvälistä liiketoimintaa. Vuodesta 1996 Sonerassa kuluttajapalveluliiketoiminnan kehitystehtävissä Suomessa ja Israelissa.Perhe: Miesystävä, vanhemmat, sisarukset perheineen.Harrastukset: Liikunta, musiikki, kirjallisuus. Harrasti sukellusta 12 vuotta, mutta vaihtoi korvaongelmien takia lentämiseen. Suorittaa parhaillaan lentolupakirjaa. ”Lentäminen tuo perspektiiviä”.