Helsingissä Polycomin uutta tekniikkaa esitellyt Graversen huomauttaa, että yhtiö ei odota teräväpiirrolle äkillistä läpilyöntiä. Hänen mukaansa aikaa siihen menee noin kaksi vuotta.
Amerikkalaisyhtiö tekee tuotteita pääasiassa suurten yhtiöiden kokoushuoneisiin. Uudella tuotesarjalla haetaan markkinoita kaikkialta, jossa tarvitaan tarkkaa kuvaa.
Graversen luettelee alueita, jotka ovat tähtäimissä. Yksi painopiste on terveydenhoidossa esimerkiksi röntgenkuvien tulkinnassa, etäleikkauksissa ja -diagnooseissa.
- Tällaista järjestelmää tarvitaan myös tuotevalmistuksessa ja -suunnittelussa sekä tutkimuskeskuksissa. Käyttökohteita on todella paljon, hän huomauttaa.
Polycomin hd-tekniikka perustuu 720p-standardiin, jossa laajakuvassa on 1280 x 768 kuvapistettä. Videokuvassa on 30 kuvaa sekunnissa, jolloin se on täysin nykimätön. Äänet tulevat stereona.
Graversenin mukaan hd-tasoisen kuvan siirtoon tarvitaan vähintään yhden megabitin laajakaista, mutta neljällä megabitillä päästään jo paremmin eteenpäin.
Uusi laitesukupolvi
Polycomilla on tarjolla HDX 9000 -tuoteperhe teräväpiirtoisen kuvan välittämiseen yritysten kokoustilojen välillä. Graversen kutsuu yrityksen kehittämää standardia UltimateHD:ksi.
Järjestelmään sisältyvät 16:9-kuvasuhteella toimiva videokamera, mikrofoni ja kolme erilaista keskusyksikköä, jotka ovat HDX 9004, HDX 9002 ja HDX 9001. Niiden tuottamaa kuvaa voidaan katsoa myös normaaleilla tietokoneilla.
Polycom on perustettu vuonna 1990, ja se on kasvanut yritysostojen kautta markkinajohtajaksi järeissä videokokousalaitteistoissa. Graversenin mukaan sillä on yli 50 prosentin markkinaosuus tällä alueella.
Suomessa Polycomin tuotteita myy yksinoikeudella pohjoismainen Videra, jolla on toimipisteitä Suomessa, Ruotsissa ja Tanskassa.
Graversenin mukaan Polycomilla on Suomessa yli 60 prosentin markkinaosuus. Polycomin pahin kilpailija täällä ja maailmalla on Tandberg.
Etäyhteyksillä virtuaalitoimistoon
Videra on tänä vuonna vuoden koemarkkinoinnin jälkeen tarjonnut markkinoille vuokraukseen perustuvaa Virtual Office -etäneuvotteluratkaisua. Se on kohdistettu muun muassa monitoimipaikkayrityksille, oppilaitoksille ja viranomaisille.
- Videran kumppanina Suomessa on TeliaSonera, jonka neljän megabitin adsl-kaistaan Virtual Office perustuu. Käyttäjät maksavat kuukausimaksun ja käyttömaksun, mutta laitteita ei heidän tarvitse omistaa.