Digitoday

Interaktiivisen television kehitys takkuaa

Julkaistu:

Interaktiivinen televisio ei ole lähtenyt odotettuun lentoon edes digitelevision kärkimaihin kuuluvassa Britanniassa.
Markkinointitoimisto Tequilan Lontoon-toimiston partneri ja digitaalisen markkinoinnin johtaja Matthew Mills arvioi, että interaktiivinen televisio on jäänyt mobiili- ja internetkehityksen kelkasta. Syitä hän löytää niin infrastruktuurista, tv-yhtiöiden asenteesta kuin toimivien liiketoimintamallien puutteestakin.

– Tv-yhtiöt uskoivat ylimielisesti, että koska ne "omistavat" yleisönsä, ne voivat omistaa myös infrastruktuurin ja luoda ikiomat standardinsa. Ne loivat suljettuja järjestelmiä, joihin ei voinut liittää muiden tuottajien luomia sisältöjä.

Tämä on Millsin mielestä ongelma etenkin nykyisessä verkkoympäristössä, jossa yhä suurempi osa sisällöstä on kuluttajien itsensä tuottamaa.

Britanniassa lisähaasteita tuo satelliittikanavien suosio kaapelijakeluun verrattuna. Yhdysvalloissa tilanne on päinvastainen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Satelliittia käytettäessä vastaanotto tapahtuu satelliittinopeudella, mutta paluukanavan lähetysnopeus on vanhanaikaisen modeemin luokkaa. Jopa ostosten tekeminen on hidasta, kun pitää odottaa yhteyden muodostumista, Mills selventää.

Ero mobiilipalveluihin

Suurimpana ongelmana Mills pitää toimivien liiketoimintamallien puuttumista. Tässä hän näkee eron mobiilipalveluihin, joiden kehittämistä selkeä liiketoimintamalli on vauhdittanut.

– Mobiilipalvelujen tarjoajat tekevät rahaa tuottamalla kännyköihin sisältöä, onpa se sitten ääntä, tekstiä, multimediaa tai tv-sisältöä. Tv-kanavat eivät ole riittävästi pohtineet, mistä niiden rahat jatkossa tulevat, Mills kritisoi.

Itse hän arvelee, että tv-yhtiöiden rahoitus pohjautuu jatkossa tilaajavetoiseen malliin mainostajavetoisen sijaan.

– Verkossa on nähtävissä siirtymä tuotteiden ostamisesta tai ohjelmistojen lisensoinnista pay as you go -tyyppiseen malliin. Kun ihmiset tottuvat tähän, he ovat valmiita maksamaan samalla tavalla myös tv-ohjelmista.

Tulevaisuus edessä

Interaktiivisella televisiolla on Millsin mielestä tulevaisuus. Perinteisen tv-vastaanottimen sijaan sen keskiössä on kannettava laite, jossa yhdistyvät tietokone, langaton verkkoyhteys ja televisio.

– Tarvitaan yksi laite, johon voi ladata esimerkiksi elokuvia yhtä helposti kuin nyt musiikkia ja siirtää ne halutessaan vaikka kännykkään tai läppäriin. En usko, että interaktiivisesta televisiosta tulee odotetun kaltainen menestys ennen kuin tämä on oikeasti mahdollista.


Kommentit

    Näytä lisää