Java-konferenssi kännyköiden näkökulmasta

Julkaistu:

San Franciscossa vastikään päättyneessä JavaOne-konferenssissa riitti puhetta niin AJAXista kuin Web 2.0:stakin. Kyseisiä aiheita käsitelleihin esityksiin oli tunkua liiaksikin asti ja joustamattomien konferenssijärjestelyjen takia esitysten jonot kiemurtelivat Moscone-messukeskuksen ulkopuolelle aina San Franciscon katuvilinään.
Itse olin työni puolesta seuraamassa konferenssissa mobiilipuolen asioita. Näihin esityksiin ei ruuhkaa ollut juuri nimeksikään, mikä on hyvin linjassa aikaisempien JavaOne-tapahtumien kanssa.

Palvelin- ja pöytäkoneratkaisut täyttävät suurimman osan tapahtuman annista sekä esitysten että messualueen puolella.

Myös Motorolan pitämä mobiilipuolen pääpuheenvuoro oli tungettu hankalimpaan mahdolliseen rakoon – kolmannen konferenssipäivän iltaan, jolloin mitään merkittäviä julkistuksia ei enää pysty tekemään ja kuulijakunnankin mitta Javasta alkaa olla kutakuinkin täynnä.

Mikä mättää?

Ihan varmasti en voi sanoa mistä tapahtuman painotus johtuu.

Mobiili-Javan kehittäjiä löytyy kyllä ympäri maailmaa, mutta onko matka Yhdysvaltain länsirannikolle liian pitkä? Olisiko mobiililaitteiden painotus erilainen jos messut olisivat Euroopassa? Tai Japanissa? Toisaalta onko palvelin- ja pöytäkoneratkaisujen kehittäjiä siltikin kertaluokkaa enemmän?

Onko mobiilipuolen Java-kehittäjillä vähemmän irtorahaa vai onko yritysten keskimääräinen koko pienempi ja rahaa siksi vähemmän konferenssiosallistumiseen?

Löytyykö serveriratkaisuista enemmän mielenkiintoista ja seksikästä kerrottavaa? Valikoituuko konferenssiin vähemmän mobiilipuolen esityksiä esimerkiksi valintaraadin painotusten vuoksi ja siksi paikalle saapuu vähemmän kännykkäkehittäjiä?

Oli syy sitten mikä tahansa, osoittautui konferenssi joka tapauksessa mobiili-Javan ongelmien kanssa painivalle mielenkiintoiseksi ja antoisaksi tapahtumaksi.

Itse kuuntelin esityksiä aamusta alkaen aina liki puoleen yöhön asti. Toki joukkoon mahtui muutama luokatonkin esitys, mutta suurimmasta osasta esityksiä jäi käteen aina joitain uusia tiedonmurusia.

Mistä puhutaan?

Mistä mobiiliesityksissä sitten puhuttiin? Ainakin uusista valmistumassa olevista ohjelmointirajapinnoista, Java-ohjelmien optimoinnista, ja ohjelmointityökalujen uusista versioista.

Monissa esityksissä viitattiin myös valmistumassa olevaan MSA-spesifikaatioon (Mobile Service Architecture, JSR-248), jonka tavoitteena on yhdistää pirstaloitunutta mobiililaitteiden Java-ympäristöä.

Sen lisäksi, että kyseisessä dokumentissa määritellään mitkä kaikki ohjelmointirajapinnat MSA-yhteensopivassa laitteessa tulee olla, otetaan siinä myös kantaa siihen miten kyseiset APIt tulisi laitteissa toteuttaa.

Aiemmat määrittelydokumentit kun ovat antaneet varsin paljon vapausasteita laitteistojen valmistajille, mikä on aiheuttanut toteutustasonkin pirstaloitumista.

Ei suinkaan ensimmäinen yritys

MSA ei ole ensimmäinen yritys Java-toteutusten yhtenäistämiseksi, sillä sen edeltäjä JTWI (Java Technologies for Wireless Industry) on ollut valmiina jo muutamia vuosia.

Kyseisestä määrittelystä on kuitenkin jo aika ajanut ohitse, sillä siinä määritellään pakolliseksi vain neljä API-kokonaisuutta. Näiden neljän APIn varaan on turha yrittää rakentaa mitään monimutkaista tai näyttävää sovellusta.

MSA-määrittely on puolestaan sen verran laaja, että sen varaan ohjelmoija voi jo jotain laskeakin. Vuoden päästä San Franciscossa sitten nähdään paljonko MSA:sta ollut hyötyä.

(MSA-spesifikaatiota ovat olleet vetämässä yhdessä Nokia ja Vodafone, joista edellä mainittu on kirjoittajan työnantaja.)Hartti Suomela työskentelee Nokian Piilaakson yksikössä kehittäjätuessa.

Kommentit

    Näytä lisää